Србија

Кућу могуће купити за мање од 8.000 КМ

  • Извор: Курир
  • 31.01.2024. 17:01

Цијене викендица и кућа у руралним срединама Србије крећу се од 4.000 (мање од 8.000 КМ) до чак неколико стотина хиљада евра, колико износе лукс градње с плацем и базеном у близини Београда и Новог Сада, каже за "Курир" Катарина Кузмановић из "Сасоманге.рс".

Ипак, потражња за некретнинама је зими увијек слабија у односу на период од прољећа до јесени.

"Од овога једино може да одступи евентуално продаја апартмана и кућа/викендица на планинама, односно у зимским туристичким мјестима. У овом периоду, или непосредно пред почетак зимске сезоне, активирају се љубитељи зимских спортова који желе да купе своју некретнину на некој од планина - Копаонику, Златибору, Тари, Дивчибарама - и за те локације и некретнине можемо рећи да потражње има и у овом периоду. Сви остали некако увијек већином чекају љепше вријеме и прољећне дане и тада крећу у потрагу за викендицама", рекла је Кузмановићева.

Она подсјећа и да смо за вријеме короне имали "прави бум на тржишту купопродаје кућа, викендица и плацева, који је лагано почео да успорава крајем 2020, након чега смо ушли у период стагнације".


Потресно: Кћерка убијеног Кулишића се опростила од оца

Потресно: Кћерка убијеног Кулишића се опростила од оца

"Претходна година је протекла у истом ритму, гдје је понуда викендица на Сасоманге огласнику била доста добра, а потражња стандардна, наравно условљена сезоном. Свакако је популарност кућа знатно већа него у периоду прије короне. Можемо рећи да смо ушли у неки нормалан ритам понуде и потражње и да ће се такав тренд наставити и током ове године. Што се тиче цијена, минимално треба издвојити 4.000 евра за куће у руралним дијеловима Србије, што је тренутно најјефтинија понуда на порталу Сасоманге. Можемо рећи да су куће на истоку и југу Србије, у селима, најјефтиније, а за тај новац добијате углавном старију кућу са окућницом, некада и помоћним објектима и солидно великим плацем", наводи саговорница "Курира" и додаје да често уз кућу у цијену буду укључени и дијелови шуме или воћњака.

"Горња цјеновна граница иде и до неколико стотина хиљада евра за куће и викендице у близини Београда и Новог Сада, које су лукс градње, нове, са уређеним плацем, често и базеном, зиданим роштиљем и додатним садржајима који пружају пун комфор и уживање. Најскупље локације на којима можемо пронаћи овакве лукс викендице су Космај, Авала, Сремска Каменица, као и мјеста на ободу Фрушке горе", каже она.

Кузмановићева каже и да су људи жељни мирнијег живота, али траже некретнину довољно близу свог дома, јер немају много времена за чешће одласке на даље локације.


АТВ ексклузивно: На овом мјесту је свирепо убијен Саша Кулишић, полиција затекла псе како лижу крв

АТВ ексклузивно: На овом мјесту је свирепо убијен Саша Кулишић, полиција затекла псе како лижу крв

"Највише због тога и ова потреба да се кућа пазари и изнајми у близини, односно на удаљености од највише неколико десетина километара. Ово су уједно и најпопуларнија мјеста за куповину викендица, а поред ових локација у најпопуларније можемо урачунати и Златибор, Копаоник, Дивчибаре, Тару, Палић, Сребрно језеро, Перућац... Викендице се углавном купују из посебне жеље и с разлогом да се ужива и проводи вријеме с породицом у природи. Ако је то повод, онда се не гледа и не калкулише када треба купити, већ која то некретнина испуњава захтјеве и задовољава жељено. Зато када наиђете на праву викендицу, немојте оклијевати. Понуда је шаролика, има свачега, али ниједна некретнина нема баш све, због чега је често јако тешко уклопити захтјеве и наћи оно што тражите", прича она.

Пале цијене

Кузмановићева каже да су цијене викендица биле у стагнацији један солидан период, односно током цијеле 2022. и почетком 2023.

"Међутим, у другој половини претходне године, а у складу са актуелним дешавањима на тржишту некретнина и успоравањем тржишта генерално, дошло је и до одређеног пада цијена кућа, викендица и плацева на одређеним локација. Ово правило не важи наравно свуда, али важи за све типове некретнина. Оно што је најтраженије и гдје има по неколико или неколико десетина купаца на једну некретнину, ту тешко да можемо очекивати било какав пад цијена. Тако је и код станова, али и код викендица", истиче саговорница поменутог портала и наставља:


Кућа у којој је Кулишић живио са Андреом; Комшије за АТВ: Била је баш драга, били су весели

Кућа у којој је Кулишић живио са Андреом; Комшије за АТВ: Била је баш драга, били су весели

"Најтраженија роба увијек има свог купца и цијене не иду доле. Међутим, код мање познатих и популарних локација може се очекивати у наредном периоду евентуално још нека корекција цијена наниже, али не мислим да ће то генерално бити правило, већ ће зависити од случаја до случаја, односно колико се продавцу жури да прода или како купац испреговара спуштање цијене. За крај ове године очекује се опоравак тржишта некретнина, тако да очекујем и стопирање било каквог даљег пада цијена некретнина генерално".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?