Luksuzno krstarenje

Model krstarenja bez djece vlasniku donio ogromno bogatstvo

  • Izvor: Telegraf
  • 02.05.2024. 17:42

Norvežanin Torstin Hagen je osnovao svoju liniju za krstarenje sa nekoliko jednostavnih principa na umu. Među njima: fokus na bogate i intelektualno radoznale, bez škrtarenja i bez djece.

Skoro tri decenije kasnije, njegov Viking Holdings Ltd. je među najvećim svjetskim operaterima za luksuzna krstarenja, a Hagenovo bogatstvo će premašiti 5 milijardi dolara kako kompanija završi svoju inicijalnu javnu ponudu u Njujorku.

Kompanija Viking je sakupila 1.54 milijarde dolara od prodaje prekomjerno prijavljenih akcija, pokazujući da su investitori spremni da ulože novac u sektor koji je desetkovan pandemijom i koji se sada oporavlja.

Akcije po cijeni blizu vrha tržišnog raspona, prema regulatornom podnesku, procjenjujući kompaniju na oko 10.4 milijarde dolara. Hagen kontroliše otprilike polovinu akcija, što ga čini drugom najbogatijom osobom u industriji poslije predsjednika Karnival Korp., Mikija Arisona, prema Blumbergovom Indeksu Milijardera.

Izlazak na tržište takođe označava vrhunac poduhvata koji je, prema Hagenovim riječima, započeo sa “dva momka sa dva mobilna telefona i četiri riječna broda” koji su nastojali da pridobiju kupce koji su tražili “više od odmora”. Kao što je 81-godišnji izvršni direktor često govorio novinarima: Viking krstarenja su za osobu koja razmišlja, a ne za osobu koja pije.

Kompanija se u početku fokusirala na krstarenja evropskim rijekama prije nego što se proširila na putovanja okeanom i specijalne ekspedicije na mjesta kao što su Antarktik i Velika jezera SAD. Sa sjedištem na Bermudima, Viking danas upravlja sa 92 plovila i zapošljava više od 10.000 ljudi.

Ciljna grupa korisnika usluga su bogati govornici engleskog jezika od 55 ili više godina, koji imaju vremena i novca da istraže svijet. Prema izjavi o registraciji kompanije, prošle godine je 90 odsto klijenata dolazilo iz Sjeverne Amerike. Podaci Federalnih rezervi pokazuju da u SAD, populacija od 55 i više godina drži oko tri četvrtine bogatstva domaćinstva u zemlji.

U pismu akcionarima uključenom u izjavu o registraciji, Hagen je istakao da kompanija vidi veliki potencijal rasta među potrošačima u Kini i drugdje širom Azije. To bi išlo dalje od “China Outbound”, ponude krstarenja u Еvropi sa punom ekipom govornika mandarinskog jezika, koju je Viking lansirao 2016. godine. Firma takođe istražuje safarije i kopnene ture.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.