Korigovali cijene

Muškarci za šišanje daju čak 43 KM

  • Izvor: Glas Srpske
  • 17.10.2023. 13:52

U pojedinim frizerskim salonima u Republici Srpskoj došlo je do novog skoka cijena usluga pa tako muško šišanje sada košta i do vrtoglave 43 marke.

Da su cijene u frizerskim salonima mahom korigovane potvrdila je za “Glas Srpske” i predsjednica Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka Žana Arsić, ističući da su cijene repromaterijala u odnosu na prošlu godinu veće od 20 do 30 odsto.

"Ako su dobavljači određenih brendova podigli cijene i frizeri koji sa tim brendovima rade morali su da prate taj trend poskupljenja i dizali su cijene od deset do 12 odsto“, rekla je Arsićeva.

Istakla je da cijene šišanja prate te izdatke, ali i troškove iznajmljivanja prostora.

"Frizeri koji plaćaju visoke kirije imaju i više cijene šišanja pa se tako muško šišanje u prosjeku kreće od 12 do 25 KM, zavisno od salona. Za žensko šišanje sa pranjem kose potrebno je izdvojiti od 25 maraka pa naviše“, kazala je Arsićeva. 

Dodala je da poskupljenja nisu uticala na broj klijenata u salonima.

Koliko boraca ima pravo na jedinstveni mjesečni dodatak

Koliko boraca ima pravo na jedinstveni mjesečni dodatak

"Više je sam odliv građana iz Srpske u inostranstvo umanjio broj klijenata u salonima nego što su ljudi odustali da dolaze na frizuru zbog viših cijena“, rekla je Arsićeva.

Vlasnik salona “Delija Barber” i edukator Mirza Delić kaže da u njihovom salonu svaki frizer ima različitu cijenu šišanja.

"Cijena se kreće od 25 do 43 KM i do kraja godine neće ići gore. Krize nema, naši termini su konstantno popunjeni i ne samo da nije došlo do pada broja klijenata, nego se on naprotiv i povećao“, kazao je Delić.

Cijene opreme koju oni koriste, kako kaže, nisu mnogo skočile, međutim do robe je nešto teže doći nego lani, ali ne znaju razlog zašto je to tako.

U jednom bijeljinskom frizerskom salonu, takođe, su povećali cijene.

"Kao što su cijene svega otišle gore na tržištu tako smo i sami bili primorani korigovati cjenovnike. Cijene muškog šišanja su sa prošlogodišnjih deset maraka skočile na 15 KM“, kazali su u tamošnjem salonu.

Marko Panić iz Bijeljine kaže da je poskupljenje od 50 odsto čisti bezobrazluk.

"Lani sam se šišao za deset maraka što je bilo prihvatljivo poskupljenje sa osam KM, s obzirom na inflaciju. Međutim, sada je cijena otišla na 15 KM, a frizeri kao objašnjenje navode poskupljenje repromaterijala, što ne razumijem, jer makaze i mašinica sigurno mogu trajati po nekoliko godina uz dobro održavanje“, kazao je Panić.

Pomodarstvo

Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić kaže da su previsoke cijene muškog šišanja čisto pretjerivanje.

"To je pomodarstvo i nema nikakve veze sa realnošću, ali ni praćenjem bilo kakvog porasta cijena. Cijene struje se nisu mijenjale i frizeri nemaju nikakav razlog da toliko povećavaju cijene svojih usluga. Osim toga, rijetki su frizeri u našoj zemlji koji idu na obuke te koriste toliko skupe preparate“, rekla je Marićeva.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: