Prema novim propisima

Nove tenzije: SAD bi mogle da zabrane prodaju nafte Kini?

  • Izvor: RT Balkan
  • 05.03.2024. 16:24

Kini bi moglo biti zabranjeno da kupuje naftu iz američkih strateških rezervi prema novim propisima u zakonu u budžetu koje je Kongres predstavio u nedjelju, javio je "Blumberg".

Zvaničnici u Vašingtonu traže način da spriječe Kinu da kupuje sirovu naftu iz rezervi kao dio širih napora da se odgovori na nadmetanje sa Pekingom, navodi se u tekstu. 

Pitanje prodaje američkih naftnih strateških rezervi postalo je goruće nakon što je gotovo milion barela nafte iz rezervi prodato 2022. godine kompaniji "Unipek Amerika", sa sjedištem u Hjustonu, podružnici kineskog državnog energentskog giganta "Sinopeka".

Američki predsjednik Džozef Bajden najavio je 2022. prodaju rekordnih 180 miliona barela nafte iz strateških rezervi SAD u pokušaju da obuzda rastuće cijene goriva, do čega je došlo nakon početka sukoba u Ukrajini.

Ideja je bila da se nafta ponovo kupi po nižim cijenama kako bi se popunila skladišta za hitne situacije, dok bi drugi efekat bio podsticanje domaće proizvodnje nafte. 

To nije bio prvi put da su SAD prodale naftu iz strateških rezervi kineskoj kompaniji. Administracija Donalda Trampa prodala je dio zaliha sirove nafte podružnici kineske državne naftne kompanije "Petročajna" 2017. godine. Odjeljenje za energetiku SAD je po zakonu dužno da proda naftu iz strateških rezervi na aukciji onom koji nudi najviše, bez obzira da li je kupac strana firma.

Američke strateške rezerve nafte stvorene su nakon bliskoistočnog naftnog embarga iz 1973. godine, kada su neke zemlje koje proizvode naftu privremeno zaustavile isporuke sirove nafte u SAD. Trenutno rezerve iznose 360 miliona barela, što je blizu 40-godišnjeg minimuma zbog prodaje 2022. godine.

Razmatranje zabrane prodaje nafte Kini je samo politički trik i imaće mali ili nikakav uticaj jer je oslanjanje Pekinga na uvoz iz Amerike veoma malo, tvrde stručnjaci.

U januaru 2023, Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je prijedlog zakona kojim se zabranjuje prodaja strateških rezervi nafte kineskim državnim entitetima. Taj zakon, međutim, Senat nije prihvatio.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.