Према новим прописима

Нове тензије: САД би могле да забране продају нафте Кини?

 • Извор: РТ Балкан
 • 05.03.2024. 16:24

Кини би могло бити забрањено да купује нафту из америчких стратешких резерви према новим прописима у закону у буџету које је Конгрес представио у недјељу, јавио је "Блумберг".

Званичници у Вашингтону траже начин да спријече Кину да купује сирову нафту из резерви као дио ширих напора да се одговори на надметање са Пекингом, наводи се у тексту. 

Питање продаје америчких нафтних стратешких резерви постало је горуће након што је готово милион барела нафте из резерви продато 2022. године компанији "Унипек Америка", са сједиштем у Хјустону, подружници кинеског државног енергентског гиганта "Синопека".

Амерички предсједник Џозеф Бајден најавио је 2022. продају рекордних 180 милиона барела нафте из стратешких резерви САД у покушају да обузда растуће цијене горива, до чега је дошло након почетка сукоба у Украјини.

Идеја је била да се нафта поново купи по нижим цијенама како би се попунила складишта за хитне ситуације, док би други ефекат био подстицање домаће производње нафте. 

То није био први пут да су САД продале нафту из стратешких резерви кинеској компанији. Администрација Доналда Трампа продала је дио залиха сирове нафте подружници кинеске државне нафтне компаније "Петрочајна" 2017. године. Одјељење за енергетику САД је по закону дужно да прода нафту из стратешких резерви на аукцији оном који нуди највише, без обзира да ли је купац страна фирма.

Америчке стратешке резерве нафте створене су након блискоисточног нафтног ембарга из 1973. године, када су неке земље које производе нафту привремено зауставиле испоруке сирове нафте у САД. Тренутно резерве износе 360 милиона барела, што је близу 40-годишњег минимума због продаје 2022. године.

Разматрање забране продаје нафте Кини је само политички трик и имаће мали или никакав утицај јер је ослањање Пекинга на увоз из Америке веома мало, тврде стручњаци.

У јануару 2023, Представнички дом америчког Конгреса усвојио је приједлог закона којим се забрањује продаја стратешких резерви нафте кинеским државним ентитетима. Тај закон, међутим, Сенат није прихватио.

Пратите нас и путем Вибера

 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

  ''Емисија: На ивици терена (Р)

 • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

  ''Емисија: Аграр (Р)

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.