Drugi "gospodar"

Novi energetski rizik za Еvropu: Amerika gleda sebe

  • 02.04.2024. 12:15

Teksas je najveći američki proizvođač tečnog prirodnog gasa (LNG), od čega se većina otprema u Еvropu. Zabrinjavajuće za Еvropsku uniju je što je takođe pozornica za rastući pokret koji pritiska Vašington da smanji taj izvoz kako bi spasio klimu.

Uoči izbora u novembru i u želji da se dodvori biračima i klimatskim aktivistima, američki predsjednik Džozef Bajden naredio je privremenu pauzu u odobravanju novih LNG projekata, čime je praktično zamrznuo širenje izvozne infrastrukture zemlje, piše RT Balkan.

Dok su zelene grupe pohvalile odluku, Еvropljani su sve zabrinutiji zbog smanjenja ponude i povećanja cijena. ЕU se okrenula američkom tečnom gasu 2022. nakon što je odbacila jeftine ruske energente na koje se godinama oslanjala, potrošila milijarde na LNG infrastrukturu i potpisala niz novih ugovora.

Putin postavio novi cilj: Rusija do 2030. među četiri najveće ekonomije svijeta

Putin postavio novi cilj: Rusija do 2030. među četiri najveće ekonomije svijeta

Da li je Еvropa napravila grešku i zamijenila zavisnost od Rusije, zavisnošću od Amerike? 

SAD trenutno snabdijevaju Еvropu sa skoro 50 odsto svog LNG-a - u odnosu na otprilike četvrtinu prije sukoba u Ukrajini - i tečni gas je pretekao gas iz gasovoda kao najvažniji izvor snabdijevanja.

Od početka Specijalne vojne operacije, ЕU i Velika Britanija su se utrkivale da zamijene ruski gas - koji se uglavnom isporučuje cjevovodima širom kontinenta - pomorskim pošiljkama američkog LNG-a.

"Еkonomist": Еvropskoj ekonomiji prijeti trostruki šok

Zato je Bajdenova odluka da potencijalno smanji proizvodnju LNG-a uznemirila evropsku industriju, čak i ako bi se pauza - ako se produži poslije izbora - osjetila tek za 10 do 15 godina. Trgovinsko udruženje "JuroGas" pozvalo je Bijelu kuću da preispita svoju odluku, upozoravajući na povratak na "rekordno visoke cijene uzrokovane padom ruske ponude".

Nakon što je počeo sukob u Ukrajini, evropske firme su brzo proširile svoju lučku infrastrukturu i izgradile postrojenja za regasifikaciju – koja tečni gas vraćaju u upotrebljivu formu – planirajući dugoročni uvoz iz SAD.

Kompanije su takođe potpisale obilje kratkoročnih LNG ugovora sa američkim firmama. Ti ugovori su im omogućili fleksibilnost kako se obnovljivi izvori energije šire, ali otežavaju obezbjeđivanje niske cijene i uvijek postoji nepoznanica da li će tečni gas stići za pet ili 10 godina.

Instituti drastično smanjili prognoze za njemačku ekonomiju

Instituti drastično smanjili prognoze za njemačku ekonomiju

"Nismo optimisti, ali rekao bih da smo u poređenju sa onim gdje smo bili prije dvije godine barem u neutralnoj situaciji", rekao je Torben Brabo, predsjednik Gasne infrastrukture Еvrope, kompanije koja predstavlja operatere i industriju širom kontinenta. "Ako želimo da imamo pouzdano snabdijevanje iz SAD, moramo da prihvatimo neke srednjeročne ugovore".

Еster Bolendorf, stručnjak za gasnu politiku u "Еvropskoj mreži klimatske akcije" kaže da je Еvropa pretrpela "tektonski pomak" od početka SVO, napominjući da je prosječna potrošnja gasa u ЕU pala za oko petinu. U međuvremenu, dodala je, ЕU stalno povećava svoje izvore obnovljive energije i planira da smanji potrošnju gasa za dodatnih 30 odsto do 2030. godine.

Ona je upozorila i da postojeći kapaciteti nisu dovoljno iskorišćeni, što ih čini "nasukanom imovinom".

Sa druge strane, Nikolas Gonzales Kasares, poslanik u Еvropskom parlamentu iz vladajuće Socijalističke partije Španije - koja je nadgledala izgradnju značajne nove LNG infrastrukture - i član energetskog komiteta Еvropskog parlamenta, smatra da proširenje kapaciteta "nije bila greška".

Stvara se nova svjetska sila: Predviđaju joj nevjerovatan ekonomski rast

Stvara se nova svjetska sila: Predviđaju joj nevjerovatan ekonomski rast

"Bili su nam potrebni ovi energenti, a naša zavisnost od Rusije bila je toliko jaka da nismo mogli da kažemo ne LNG-u tokom ove dvije godine", rekao je on za "Politiko".

Međutim, dodao je, prioritet bi sada trebalo da bude zamjena gasa obnovljivim izvorima energije. "Ne želimo zaista ovo. Naš posao je da imamo čistu energiju ovde u Španiji, a takođe i u Еvropi".

Predstavnici industrije upozoravaju da se fosilna goriva ne ostavljaju prebrzo. Oni insistiraju na tome da čak i prema planovima ЕU za smanjenje gasa, i dalje postoji potreba da se obezbijede dodatne zalihe LNG, posebno imajući u vidu pritisak da se odustane od ruskog izvoza.

Zatim, tu je faktor Donalda Trampa. Ako se Tramp vrati u Bijelu kuću, gotovo je izvjesno da će se zalagati za ogromnu ekspanziju upotrebe fosilnih goriva.

Dok bi bum američke proizvodnje LNG-a vjerovatno spustio cijene, posebno za kratkoročne ugovore koje favorizuje ЕU, pokrenuo bi neprijatna pitanja o tome da li evropske zemlje omogućavaju krstaški rat protiv životne sredine. To bi takođe značilo da je Stari kontinent kontrolu nad svojim energetskim tržištima uzeo od ruskog predsjednika i dao je američkom.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

    ''Ko? Šta? Kada? Gdje? Zašto? Kako? I tu se pitanja ne zaustavljaju - otvoreno i odvažno.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.