Semberija

Poljoprivrednici na mukama - šta posijati u jesenjoj sjetvi

  • Izvor: ATV
  • 01.10.2023. 19:20

Na pragu jesenje sjetve, semberski poljoprivrednici u nedoumici - koliko i šta posijati?

Niske cijene proizvoda, brojni izazovi posebno ove godine, koji su uticali i na slab prinos i kvalitet većine žitarica, nisu ostavili puno prostora za razmišljanje. Većina ih se slaže da će sijati manje površine pšenice, a da će ići u korist drugih kultura za čiji uzgoj treba manje novca.

"Ja ću, recimo, lično količinu pšenice smanjiti za 30 odsto, došla neisplativa proizvodnja. Sjeme je jeftinije nego lani. Prošle godine je sjeme bilo negdje oko 18 KM, pšenica je bila 64, to je bilo ispod 300 kilograma merkantilne za sjemensku, ove godine je 140 KM, a pšenica 30 KM znači 450 kilograma, to je van svake pameti“, kaže Drago Tomić.

Manifestacija

Manifestacija "Srpski dani“ počela u Mađarskoj: Trajaće cijeli oktobar

"Sijaću, samo ne znam koliko ću manje sijati. Nije mi se uklopilo jer sam u minusu, ako ja sad radim nešto protiv sebe. Da se zapitam da li ću ja to sijati ikako pšenicu, ječam, žitarice i kukuruz, i on je isto u minusu, u startu ga otkupljuju 25-26 KM, a plaćao đubre tako da ja to svoje ne mogu izvući ni samo to đubre, a da ne kažem što je radila mehanizacija“, kaže Đoko Konaković iz Gornjeg Crnjelova.

Vremenske prilike pogodne su za početak, za sjetvu uljane repice, za pšenicu se nadaju, biće više padavina, kako bi počela sjetva u optimalnom roku. Iako je ministarstvo ove godine isplatilo velike podsticaje za pšenicu, zbog lošeg prinosa i kvaliteta, mnogi su završili u minusu. 

Od danas jedinstveni mjesečni borački dodatak:

Od danas jedinstveni mjesečni borački dodatak: "Veliki korak naprijed“

"Cijene su od nekih 120-150 KM, ako uzmete ovu cijenu koja je bila u momentu žetve 30, a evo sad je i još jeftinija, doći ćete na kalkulaciju da za 100 kilograma sjemenske pšenice treba 500 kilograma merkantilne pšenice, mislim da je to van svake pameti bez obriza na podsticaje od ministarstva od 500 KM, da je to u nekoj računici debeo minus“, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije Boško Radić.

Iz ministarstva poručuju da će naći način  da pomognu poljoprivrednicima, kako bi jesenju sjetvu realizovali u punom obimu. Uoči ovogodišnje žetve isplaćeno je 12,5 miliona maraka na ime premije po hektaru zasijane pšenice.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.