Семберија

Пољопривредници на мукама - шта посијати у јесењој сјетви

  • Извор: АТВ
  • 01.10.2023. 19:20

На прагу јесење сјетве, семберски пољопривредници у недоумици - колико и шта посијати?

Ниске цијене производа, бројни изазови посебно ове године, који су утицали и на слаб принос и квалитет већине житарица, нису оставили пуно простора за размишљање. Већина их се слаже да ће сијати мање површине пшенице, а да ће ићи у корист других култура за чији узгој треба мање новца.

"Ја ћу, рецимо, лично количину пшенице смањити за 30 одсто, дошла неисплатива производња. Сјеме је јефтиније него лани. Прошле године је сјеме било негдје око 18 КМ, пшеница је била 64, то је било испод 300 килограма меркантилне за сјеменску, ове године је 140 КМ, а пшеница 30 КМ значи 450 килограма, то је ван сваке памети“, каже Драго Томић.

Манифестација

Манифестација "Српски дани“ почела у Мађарској: Трајаће цијели октобар

"Сијаћу, само не знам колико ћу мање сијати. Није ми се уклопило јер сам у минусу, ако ја сад радим нешто против себе. Да се запитам да ли ћу ја то сијати икако пшеницу, јечам, житарице и кукуруз, и он је исто у минусу, у старту га откупљују 25-26 КМ, а плаћао ђубре тако да ја то своје не могу извући ни само то ђубре, а да не кажем што је радила механизација“, каже Ђоко Конаковић из Горњег Црњелова.

Временске прилике погодне су за почетак, за сјетву уљане репице, за пшеницу се надају, биће више падавина, како би почела сјетва у оптималном року. Иако је министарство ове године исплатило велике подстицаје за пшеницу, због лошег приноса и квалитета, многи су завршили у минусу. 

Од данас јединствени мјесечни борачки додатак:

Од данас јединствени мјесечни борачки додатак: "Велики корак напријед“

"Цијене су од неких 120-150 КМ, ако узмете ову цијену која је била у моменту жетве 30, а ево сад је и још јефтинија, доћи ћете на калкулацију да за 100 килограма сјеменске пшенице треба 500 килограма меркантилне пшенице, мислим да је то ван сваке памети без обриза на подстицаје од министарства од 500 КМ, да је то у некој рачуници дебео минус“, рекао је предсједник Удружења пољопривредних произвођача Семберије Бошко Радић.

Из министарства поручују да ће наћи начин  да помогну пољопривредницима, како би јесењу сјетву реализовали у пуном обиму. Уочи овогодишње жетве исплаћено је 12,5 милиона марака на име премије по хектару засијане пшенице.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска