Radovi u punom jeku

Poljoprivrednici počeli pripreme za proljetnu sezonu

  • Izvor: ATV
  • 09.03.2024. 19:06

Na semberskim njivama radovi u punom jeku. Priprema se zemlja za sjetvu kukuruza, lucerke i soje. Povrtari su već krenuli da siju konzumni krompir. Visoke temperature stvorile su optimalne uslove, ipak, nedostaje vlage.

"Nisu dovoljno ni oranja izmrzla, ako je sve urađeno u optimalnom roku i uzorano sve, međutim sam nedostatak padavina, kiše i ostalog dovelo je da je sad teža obrada zemljišta", rekao je Mile Perković iz Kojčinovca.

Sead uveliko računa kako će proći sa urodom krompira. Na pet dunuma sije konzumni na 15 industrijski.

"Ova godina je sad već možemo reći malo sušna krenula ali vidjećemo kako će se kasnije odraziti. Prošla godina je bila idealna što se tiče proizvodnje krompira, imali smo odličan prinos ove sorte što sad sijem, tu desetku, imao sam 500kg i prinos 19 tona. Tako da ova bude pola od toga biću zadovoljan", rekao je Boško Radić, poljoprivrednik.

Stanje usjeva je dobro, ali bi pomoglo još padavina, kažu poljoprivrednici.

"Što se tiče pšenice u dobroj je kondiciji, sad kakvi će vremenski uslovi biti vidjećemo, bilo bi dobro da pada još, ako bude ovako što se tiče proizvodnje pšenice, možemo se nadati još nekom koliko toliko dobrom prinosu", rekao je Boško Radić, poljoprivrednik.

Sjemena su skuplja od 10-30%, đubrivo jeftinije u odnosu na prošlu godinu i do 60%. Regresirano gorivo, jeftinije za 80 pfeninga po litru i ovog proljeća smanjiće djelimično troškove sjetve i obrade oranica. Kao i prethodnih godina subvencionišu se domaći hibrid kukuruza i domaće sorte soje.

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.