Радови у пуном јеку

Пољопривредници почели припреме за прољетну сезону

  • Извор: АТВ
  • 09.03.2024. 19:06

На семберским њивама радови у пуном јеку. Припрема се земља за сјетву кукуруза, луцерке и соје. Повртари су већ кренули да сију конзумни кромпир. Високе температуре створиле су оптималне услове, ипак, недостаје влаге.

"Нису довољно ни орања измрзла, ако је све урађено у оптималном року и узорано све, међутим сам недостатак падавина, кише и осталог довело је да је сад тежа обрада земљишта", рекао је Миле Перковић из Којчиновца.

Сеад увелико рачуна како ће проћи са уродом кромпира. На пет дунума сије конзумни на 15 индустријски.

"Ова година је сад већ можемо рећи мало сушна кренула али видјећемо како ће се касније одразити. Прошла година је била идеална што се тиче производње кромпира, имали смо одличан принос ове сорте што сад сијем, ту десетку, имао сам 500кг и принос 19 тона. Тако да ова буде пола од тога бићу задовољан", рекао је Бошко Радић, пољопривредник.

Стање усјева је добро, али би помогло још падавина, кажу пољопривредници.

"Што се тиче пшенице у доброј је кондицији, сад какви ће временски услови бити видјећемо, било би добро да пада још, ако буде овако што се тиче производње пшенице, можемо се надати још неком колико толико добром приносу", рекао је Бошко Радић, пољопривредник.

Сјемена су скупља од 10-30%, ђубриво јефтиније у односу на прошлу годину и до 60%. Регресирано гориво, јефтиније за 80 пфенинга по литру и овог прољећа смањиће дјелимично трошкове сјетве и обраде ораница. Kао и претходних година субвенционишу се домаћи хибрид кукуруза и домаће сорте соје.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)