Rimac Technology

Rimac dogovorio posao s BMV-om: "Ovo je možda i najveći ugovor u istoriji Hrvatske"

  • Izvor: B92
  • 10.04.2024. 13:23

Rimac Technology će razvijati i proizvoditi visokonaponske baterijske sisteme za vozila BMW Grupe.

Rimac Technology, proizvođač električnih pogonskih i baterijskih sistema za globalne proizvođače automobila, ušao je u dugoročno partnerstvo sa BMV grupom.

Rimac Technology će razviti i proizvoditi sisteme baterija visokog napona za vozila BMV Grupe koji će se koristiti u budućim generacijama modela planiranih za drugu polovinu 2020-ih.

Isporukom velikih količina naprednih baterijskih sistema, kompanija Rimac Technology prelazi u sljedeću fazu - razvoj i proizvodnju tehnologije za projekte u velikim serijama.

Saradnja sa BMV grupom predstavlja značajnu prekretnicu za Rimac Technology, jer predstavlja najveći i najambiciozniji projekat koji je kompanija do sada imala.

Ovaj razvojni korak zahtijeva uspostavljanje složenih i velikih automatizovanih proizvodnih linija za baterije, koje će se nalaziti u novom kampusu Rimac kod Zagreba. Značajan deo kampusa biće posvećen ovom projektu, čime se ističe posvećenost kompanije partnerstvu sa BMV grupom, najavio je danas Rimac.

"Moj poslovni put je počeo sa BMV-om serije 3 iz 1984. godine, koji sam sa 20 godina u svojoj garaži preuredio u električni automobil, što je zanimljiva karika sa sadašnjim partnerstvom sa BMV grupom. Ova saradnja označava ključni trenutak u razvoju Rimac tehnologije i jasan je znak tranzicije sa dobavljača proizvoda visokih performansi za male serije modela (kao što su Aston Martin Valkirie, Pininfarina Battista, Rimac Nevere, itd.) na proizvođača sa velikim kapacitetima za projekte kao što je ovaj sa BMV Grupom. Uz kontinuirani rast našeg poslovanja, uključujući i otvaranje Rimac Campusa, spremni smo da isporučimo velike projekte za vodeće brendove u automobilskoj industriji. Projekat sa BMV grupom je za nas jedan od prvih velikih projekata, ali pregovaramo o još mnogo sličnih poslova", objasnio je Mate Rimac, osnivač i generalni direktor Rimac grupe.

Rimac je u objavi na Fejsbuku dao više detalja.

"Rimac Technology već sarađuje sa mnogim proizvođačima automobila. Ali ovaj sa BMV-om ima poseban značaj – zbog složenosti i naprednosti proizvoda, veličine dogovorenog posla, povjerenja koje nam BMV daje, ali i emotivno za mene lično. Kod mene je sve počelo sa BMV-om iz 1984. godine, koji sam 2008. počeo da pretvaram na električni pogon. Tada mi je bio san da radim za BMV. Danas ne samo da radimo sa BMV-om, već zajedno stvaramo budućnost njihovih električnih modela – u Hrvatskoj, gdje su se zadnje dvije godine razvijali i proizvodili akumulatorski sistemi za buduće BMV modele, a sada je to postalo javno. Veliki dio Kampusa je posebno namijenjen za proizvodnju akumulatora za BMV, koji ga, uz ostale ugovorene poslove, u potpunosti koristi (već nam nedostaje prostora i planiramo novu fabriku). To nije samo najveći posao u našoj istoriji, već i možda najveći ugovor u istoriji zemlje (barem ja nisam uspio da nađem veći). U to vrijeme, kao dvadesetogodišnjak, nisam mogao da zamislim takav razvoj događaja. Krećemo se u dobrom pravcu, ali i dalje osećamo da smo tek počeli. Velike stvari tek dolaze", napisao je Rimac.

Individualne snage i stručnost ovih kompanija dopunjuju jedna drugu na izuzetno produktivan način.

Strategija elektrifikacije BMV Grupe usmjerena je na dalju izgradnju svoje vodeće pozicije u premijum sektoru električne mobilnosti. BMV grupa u partnerstvo unosi stručna znanja iz oblasti baterija i električnih pogonskih sistema koja je sticala više od 15 godina, navodi se u saopštenju Rimac grupe.

Više informacija o vrsti strateškog partnerstva, kao i njegovom obimu i sadržaju, dva partnera će objaviti naknadno, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: