Rimac Technology

Римац договорио посао с БМВ-ом: "Ово је можда и највећи уговор у историји Хрватске"

  • Извор: Б92
  • 10.04.2024. 13:23

Rimac Technology ће развијати и производити високонапонске батеријске системе за возила BMW Групе.

Rimac Technology, произвођач електричних погонских и батеријских система за глобалне произвођаче аутомобила, ушао је у дугорочно партнерство са БМВ групом.

Rimac Technology ће развити и производити системе батерија високог напона за возила БМВ Групе који ће се користити у будућим генерацијама модела планираних за другу половину 2020-их.

Испоруком великих количина напредних батеријских система, компанија Rimac Technology прелази у сљедећу фазу - развој и производњу технологије за пројекте у великим серијама.

Сарадња са БМВ групом представља значајну прекретницу за Rimac Technology, јер представља највећи и најамбициознији пројекат који је компанија до сада имала.

Овај развојни корак захтијева успостављање сложених и великих аутоматизованих производних линија за батерије, које ће се налазити у новом кампусу Римац код Загреба. Значајан део кампуса биће посвећен овом пројекту, чиме се истиче посвећеност компаније партнерству са БМВ групом, најавио је данас Римац.

"Мој пословни пут је почео са БМВ-ом серије 3 из 1984. године, који сам са 20 година у својој гаражи преуредио у електрични аутомобил, што је занимљива карика са садашњим партнерством са БМВ групом. Ова сарадња означава кључни тренутак у развоју Римац технологије и јасан је знак транзиције са добављача производа високих перформанси за мале серије модела (као што су Астон Мартин Валкирие, Pininfarina Battista, Римац Невере, итд.) на произвођача са великим капацитетима за пројекте као што је овај са БМВ Групом. Уз континуирани раст нашег пословања, укључујући и отварање Римац Цампуса, спремни смо да испоручимо велике пројекте за водеће брендове у аутомобилској индустрији. Пројекат са БМВ групом је за нас један од првих великих пројеката, али преговарамо о још много сличних послова", објаснио је Мате Римац, оснивач и генерални директор Римац групе.

Римац је у објави на Фејсбуку дао више детаља.

"Rimac Technology већ сарађује са многим произвођачима аутомобила. Али овај са БМВ-ом има посебан значај – због сложености и напредности производа, величине договореног посла, повјерења које нам БМВ даје, али и емотивно за мене лично. Код мене је све почело са БМВ-ом из 1984. године, који сам 2008. почео да претварам на електрични погон. Тада ми је био сан да радим за БМВ. Данас не само да радимо са БМВ-ом, већ заједно стварамо будућност њихових електричних модела – у Хрватској, гдје су се задње двије године развијали и производили акумулаторски системи за будуће БМВ моделе, а сада је то постало јавно. Велики дио Кампуса је посебно намијењен за производњу акумулатора за БМВ, који га, уз остале уговорене послове, у потпуности користи (већ нам недостаје простора и планирамо нову фабрику). То није само највећи посао у нашој историји, већ и можда највећи уговор у историји земље (барем ја нисам успио да нађем већи). У то вријеме, као двадесетогодишњак, нисам могао да замислим такав развој догађаја. Крећемо се у добром правцу, али и даље осећамо да смо тек почели. Велике ствари тек долазе", написао је Римац.

Индивидуалне снаге и стручност ових компанија допуњују једна другу на изузетно продуктиван начин.

Стратегија електрификације БМВ Групе усмјерена је на даљу изградњу своје водеће позиције у премијум сектору електричне мобилности. БМВ група у партнерство уноси стручна знања из области батерија и електричних погонских система која је стицала више од 15 година, наводи се у саопштењу Римац групе.

Више информација о врсти стратешког партнерства, као и његовом обиму и садржају, два партнера ће објавити накнадно, наводи се у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина