Малверзације

Оцу Мате Римца одузети пасоши Хрватске и БиХ, иде у затвор?

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 07.01.2024. 11:57

Иван Римац (62), отац власника познате аутомобилске фирме Мате Римца, ако је судити према судским одлукама које су се заредале прије неправоснажне пресуде од три године и након ње, не смије напустити територију Републике Хрватске. Али, то није све јер су му одлуком суда одузели и оба пасоша – хрватски и онај издат у БиХ.

Посљедње у низу такво рјешење донесено је у четвртак на сједници Жупанијског суда у Славонском Броду који је Римчеву поновљену жалбу на мјере опреза окарактерисало неоснованом. Прва одлука о забрани напуштања мјеста пребивалишта, а потом и граница Хрватске донесена је 18. маја прошле године, јавља Јутарњи.

Био на сахрани у Ливну

За њу је Римац сазнао и на њу се жалио након што је већ био, у том временском вакууму, на један дан изван територија РХ. Тај је викенд, како пише Јутарњи, био у Ливну на сахрани Кате Далић, мајке хрватског фудбалског тренера Златка Далића.

Такође сазнаје се да се тужилаштво већ жалило на висину осуђујуће трогодишње казне, а Римчева обрана, која је пресуду примила први радни дан након католичког Божића, жалбу пише пуном паром јер сматрају да кривичног дјела нема, да Римац себи лично није прибавио никакву корист, а указују и на застару предмета.

На Општинском суду у Пожеги поступак против Римца, по оптужници подигнутој 2013., трајао је непуна два мјесеца, од 20. августа до 24. октобра, и то након што је на тај суд спис делегиран из Славонског Брода. Будући да је суду уједно достављена опсежна Римчева медицинска документација, највјеројатније је то разлог што правосуђе сматра да у случају евентуалног лијечења изван граница и двојног држављанства постоји ризик да Римца више нико не види.

Незванично се сазнаје да је Римац доставио документацију према којој је, због своје тешке болести, консултовао врхунске специјалисте у КБЦ-у Загреб на Ребру, од кардиолога до неурохирурга, као и њихове колеге у БиХ, због чега је добио термине за специјалистичке прегледе.

Циљано продао земљиште

Римац је, тврди суд, 14. октобра 2002. продао 15.208 квадрата земљишта Славоније ДИ својој фирми за 529.842 евра, да би само два дана послије његов партнер у фирми Рим и Зов то земљиште препродао Аластору за 948.670 евра. Суд сматра да је Римац циљано продао земљиште испод цијене, знајући да је његов партнер већ био договорио продају. На исти је начин услиједила још једна, издашнија трговина земљиштем. У обје трговине Славонија ДИ је изгубила, а фирма Рим и Зов добила више од 1,5 милијуна евра.

Рушење фабрике плаћено је 433.325 евра превише

Суд се у пресуди бавио и послом рушења старе фабрике Славонија ДИ. Римац је крајем 2003., с циљем да новац из ње пребаци на своју твртку, договорио да ће Рим и Зов срушити стару фабрику за 939.146 евра. Али, прије склапања тог уговора, Римчев партнер је с директором фирме Амантес договорио рушење фабрике за 15 евра по квадратном метру, тако да је рушење фабрике Рим и Зов платила 410.599 евра. Према израчуну суда, због те је Римчеве одлуке Славонија ДИ платила рушење фабрике 433.235 евра више него што је тај посао вриједио.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: