Malverzacije

Ocu Mate Rimca oduzeti pasoši Hrvatske i BiH, ide u zatvor?

  • Izvor: Jutarnji.hr
  • 07.01.2024. 11:57

Ivan Rimac (62), otac vlasnika poznate automobilske firme Mate Rimca, ako je suditi prema sudskim odlukama koje su se zaredale prije nepravosnažne presude od tri godine i nakon nje, ne smije napustiti teritoriju Republike Hrvatske. Ali, to nije sve jer su mu odlukom suda oduzeli i oba pasoša – hrvatski i onaj izdat u BiH.

Posljednje u nizu takvo rješenje doneseno je u četvrtak na sjednici Županijskog suda u Slavonskom Brodu koji je Rimčevu ponovljenu žalbu na mjere opreza okarakterisalo neosnovanom. Prva odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta, a potom i granica Hrvatske donesena je 18. maja prošle godine, javlja Jutarnji.

Bio na sahrani u Livnu

Za nju je Rimac saznao i na nju se žalio nakon što je već bio, u tom vremenskom vakuumu, na jedan dan izvan teritorija RH. Taj je vikend, kako piše Jutarnji, bio u Livnu na sahrani Kate Dalić, majke hrvatskog fudbalskog trenera Zlatka Dalića.

Takođe saznaje se da se tužilaštvo već žalilo na visinu osuđujuće trogodišnje kazne, a Rimčeva obrana, koja je presudu primila prvi radni dan nakon katoličkog Božića, žalbu piše punom parom jer smatraju da krivičnog djela nema, da Rimac sebi lično nije pribavio nikakvu korist, a ukazuju i na zastaru predmeta.

Na Opštinskom sudu u Požegi postupak protiv Rimca, po optužnici podignutoj 2013., trajao je nepuna dva mjeseca, od 20. avgusta do 24. oktobra, i to nakon što je na taj sud spis delegiran iz Slavonskog Broda. Budući da je sudu ujedno dostavljena opsežna Rimčeva medicinska dokumentacija, najvjerojatnije je to razlog što pravosuđe smatra da u slučaju eventualnog liječenja izvan granica i dvojnog državljanstva postoji rizik da Rimca više niko ne vidi.

Nezvanično se saznaje da je Rimac dostavio dokumentaciju prema kojoj je, zbog svoje teške bolesti, konsultovao vrhunske specijaliste u KBC-u Zagreb na Rebru, od kardiologa do neurohirurga, kao i njihove kolege u BiH, zbog čega je dobio termine za specijalističke preglede.

Ciljano prodao zemljište

Rimac je, tvrdi sud, 14. oktobra 2002. prodao 15.208 kvadrata zemljišta Slavonije DI svojoj firmi za 529.842 evra, da bi samo dva dana poslije njegov partner u firmi Rim i Zov to zemljište preprodao Alastoru za 948.670 evra. Sud smatra da je Rimac ciljano prodao zemljište ispod cijene, znajući da je njegov partner već bio dogovorio prodaju. Na isti je način uslijedila još jedna, izdašnija trgovina zemljištem. U obje trgovine Slavonija DI je izgubila, a firma Rim i Zov dobila više od 1,5 milijuna evra.

Rušenje fabrike plaćeno je 433.325 evra previše

Sud se u presudi bavio i poslom rušenja stare fabrike Slavonija DI. Rimac je krajem 2003., s ciljem da novac iz nje prebaci na svoju tvrtku, dogovorio da će Rim i Zov srušiti staru fabriku za 939.146 evra. Ali, prije sklapanja tog ugovora, Rimčev partner je s direktorom firme Amantes dogovorio rušenje fabrike za 15 evra po kvadratnom metru, tako da je rušenje fabrike Rim i Zov platila 410.599 evra. Prema izračunu suda, zbog te je Rimčeve odluke Slavonija DI platila rušenje fabrike 433.235 evra više nego što je taj posao vrijedio.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: