Recesija

Smanjene šanse za oporavak ekonomije: Potražnja u njemačkim fabrikama nastavlja da opada

  • 07.06.2023. 08:14

Broj narudžbina u njemačkim fabrikama neočekivano je opao u aprilu, što je dodatno umanjilo izglede za oporavak najveće evropske ekonomije koja je ove zime pretrpjela prvu recesiju nakon pandemije, piše "Blumberg".

Iako su ekonomisti "Blumberga" ranije prognozirali rast od 2,8 odsto, potražnja u fabrikama u Njemačkoj je prethodnog mjeseca zapravo smanjena za 0,4 odsto. Ovaj pad primarno je prouzrokovan manjim brojem velikih narudžbina. 

Kako će se recesija u Njemačkoj odraziti na BiH

Kako će se recesija u Njemačkoj odraziti na BiH

Najveću evropsku ekonomiju kočila je proizvodnja, budući da su visoke cijene smanjile potražnju, te da potrošači nakon pandemije troše više novca na usluge, objašnjava portal ističući da je opao i BDP Njemačke u prethodnih nekoliko mjeseci. 

Kako je bilo manje novih porudžbina, njemačke fabrike su se oslanjale na veliki nagomilani zaostatak u poslu kako bi održale proizvodnju.

Zaribao motor Evrope: Industrijska proizvodnja u Njemačkoj u padu, prijeti recesija!

Zaribao motor Evrope: Industrijska proizvodnja u Njemačkoj u padu, prijeti recesija!

"Blumberg" je prethodno anketirao njemačke menadžere nabavke koji su otkrili su da su se zbog pada izvoza opšti uslovi poslovanja u sektoru u maju pogoršali. 

Kako se dodaje, smanjenju potražnje doprinijela je stroža njemačka monetarna politika za borbu protiv inflacije. 

Izvještaj

Izvještaj "Dojče banke": Američku ekonomiju pogađa recesija sa vjerovatnoćom od 100 odsto!

Posljedice povećanja kamatnih stopa koja su sprovedena prošle godine još uvijek nisu dostigle punu mjeru, a Evropska centralna banka planira da dodatno poveća troškove zaduživanja kako bi cijene držala pod kontrolom.

Bloomberg: Odluka banaka bi mogla gurnuti svijet u recesiju

Bloomberg: Odluka banaka bi mogla gurnuti svijet u recesiju




Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.