Alarmantane prognoze

Izvještaj "Dojče banke": Američku ekonomiju pogađa recesija sa vjerovatnoćom od 100 odsto!

  • Извор: Агенције
  • 24.05.2023. 08:32

"Dojče banka" je prije nekoliko dana objavila alarmantan izvještaj u kojem se analizira posljednjih 200 godina statističkih podataka i koji predviđa ozbiljnu recesiju sa vjerovatnoćom od 100 odsto za američku ekonomiju.

Na to je ukazao Piter Stondž (Peter St Onge) ekonomski stručnjak "Heritidž fondacije" i autor ekonomskih komentara u "Volstrit džornalu" i "Blumbergu".

I bogati

I bogati "plaču": "Luj Viton", "Guči" i "Hermes" izgubili 30 milijardi dolara

On je napomenuo da banke propadaju i da se ponuda novca smanjuje najbržim tempom još od 1930-ih godina, ali da je glavna razlika u odnosu na period najveće krize u 20. vijeku, taj što SAD u tom periodu nisu imale ni približan nivo državnog duga koji imaju danas.

Kako je naveo, savezni dug je bio ispod 20 odsto BDP-a, a danas je on preko 100 % BDP-a, a prema podacima Kongresa, na putu je da dostigne nivo od 200 odsto. 

Zaribao motor Evrope: Industrijska proizvodnja u Njemačkoj u padu, prijeti recesija!

Zaribao motor Evrope: Industrijska proizvodnja u Njemačkoj u padu, prijeti recesija!

On je izjavio da Amerikancima jedino ostaje da se nadaju da kreatori politike nisu tako glupi kao što su bili 1930. kada su se obje stranke ujedinile da unište ekonomiju centralnim planiranjem umjesto mehanizmima koje ekonomije koriste da se poprave.

"Nažalost, imajući u vidu glupe odluke Bajdenove administracije u posljednje dvije godine, od energije, preko potrošnje do kapitala, kreatori politike bi sada mogli biti gluplji", rekao je Piter Stondž.

Najveća banka SAD ne prestaje da se širi:

Najveća banka SAD ne prestaje da se širi: "Čujte nas kako urlamo"

Dojče banka u svom izvještaju ističe zabrinutost oko tržišta nekretnina koje bilježi najveći pad od 2008. godine i prijeti da se uruši, rasta potrošačkih kredita i pada štednje.

Koje su posljedice bankrota jedne od najvećih američkih banaka?

Koje su posljedice bankrota jedne od najvećih američkih banaka?

Stondž ukazuje da "svaka ekonomska škola zna je da povećanje kamatnih stopa svaki put dovede do teške recesije, ako ne i depresije, jer je to bio obrazac bukvalno vijekovima, od kada su centralni bankari preuzeli kontrolu".

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм