Nema krize za njih

Najveća banka SAD ne prestaje da se širi: "Čujte nas kako urlamo"

  • Извор: Агенције
  • 21.05.2023. 08:58

Banka "Džej Pi Morgan Čejs" jedna je od hiljada zajmodavaca koji SAD nazivaju domom. Od 2018. otvorili su filijale u 25 država, plus Vašington. Skoro 4.800 lokacija nalazi se u svakoj državi SAD, a ranije ovog mjeseca svom portfoliju su dodali još 93 kada su kupili "Prvu republičku banku" (FRCB).

"Džej Pi Morgan" sada ima više od 13 odsto depozita u zemlji i 21 odsto ukupne potrošnje na kreditne kartice, što je veći udio od bilo koje druge banke. Njegovi investicioni bankari donose više prihoda od svih njihovih rivala sa Volstrita, uključujući "Goldman Saks" i "Morgan Stenli", piše "Volstrit džornal".

Najveća američka banka je takođe turistička agencija za klijente sa dubokim džepom i medijska kompanija koja pruža preporuke restorana. Njihova "Morgan helt" jedinica pokušava da transformiše zdravstvenu zaštitu koju sponzorišu poslodavci. Institut, njegov istraživački centar u Vašingtonu, savjetuje donosioce odluka u vladi koristeći podatke banke o potrošnji, štednji i pozajmljivanju klijenata.

Još tri američke banke u opasnosti? Prekinuto trgovanje

Još tri američke banke u opasnosti? Prekinuto trgovanje

Kada se bankarski sistem ovog proljeća suočio sa krizom povjerenja, snaga "Džej Pi Morgana" postala je balast. Klijenti su im poslali 50 milijardi dolara novih depozita. Zaposleni u propalim bankama poslali su biografije. Ministarka finansija Dženet Jelen pozvala je izvršnog direktora Džejmija Dajmona u pomoć.

Za mnoge to "pokazivanje snage" jedne banke razotkrilo je slabost u američkom finansijskom sistemu. "Džej Pi Morgan" i njihovi rivali postali su toliko veliki, a njihov domet tako širok, da bi vlada gotovo sigurno uskočila da spriječi njihov propadanje. Ta implicitna garancija podstiče ljude i preduzeća da im prebace svoj novac u kriznim vremenima, stvarajući povratnu petlju koja velike banke čini većim na račun njihovih manjih kolega.

Izabran novi predsjednik Svjetske banke: Ko je Adžej Banga?

Izabran novi predsjednik Svjetske banke: Ko je Adžej Banga?

Manje banke podržavaju industrije i regione u kojima megabanke nisu naročito dobre, kaže Džin Ludvig, bivši šef Kancelarije kontrolora valute, jednog od najvećih regulatora bankarskog sistema.

"Imamo glavnu banku koja se pokazala kao dobro vođena", rekao je Ludvig, koji sada vodi savjetodavnu firmu za finansijske usluge. "Ali potreban nam je raznolik bankarski sistem."

"Džej Pi Morgan" nije završio sa širenjem. Na svom godišnjem danu sa investitorima, Dajmon i njegovi poručnici će pokušati da ublaže dominaciju banke planovima za rast na tržištima i proizvodima gdje već nisu broj 1. Glavni među njima je upravljanje bogatstvom svojih klijenata, jedna od najboljih ponuda FRCB.

Država spasavala: Klijenti iz banke povukli skoro 70 milijardi dolara!

Država spasavala: Klijenti iz banke povukli skoro 70 milijardi dolara!

"Poruka sa Dana investitora je: 'Mi smo Džej Pi Morgan, čujte kako urlamo'", rekao je Majk Majo, bankarski analitičar u "Vels Fargu".

U martu, bankarska kriza koja je uništila "Silikon veli banku" i "Signačur" banku proširila se i na druge regionalne zajmodavce. "Prva republička" je izgubila 100 milijardi dolara depozita za nekoliko dana.

Dajmon je, na nagovor Jelen, okupio svoje kolege izvršne direktore velikih banaka da polože 30 milijardi dolara u FRCB kako bi učvrstio povjerenje javnosti u problematičnog zajmodavca.

Jelen: Neće biti finansijskog spasavanja SVB banke

Jelen: Neće biti finansijskog spasavanja SVB banke

Iza kulisa, rukovodioci "Džej Pi Morgana" počeli su da proučavaju mogućnost kupovine "Prve republičke banke" u slučaju da pokušaji spasavanja propadnu. Banka sa sjedištem u San Francisku imala je gomilu bogatih klijenata i gotov posao za upravljanje bogatstvom - nešto na ćemu je "Džej Pi Morgan" radio.

Odani sljedbenici FRCB među elitom Zapadne obale omogućili bi bankarima "Džej Pi Morgana" pristup drugoj grupi za kojom su dugo čeznuli: tehnološkim preduzetnicima sa mnogo novca za upravljanje i kompanijama koje bi jednog dana izašle na tržište.

Strah od domino efekta poslije propasti

Strah od domino efekta poslije propasti "Banke Silicijumske doline"

Ti klijenti bi mogli da postanu vrijedan izvor poslovanja za njenu investicionu banku, koja teži da izbalansira poslovanje potrošača u krizi. Bankari "Džej Pi Morgana" su nadmašili svoje rivale u savjetovanju o prodaji akcija i dugova i spajanju svake godine u posljednjoj deceniji, navodi finansijska platforma "Dilodžik", prenosi RT Balkan.

Dimon i njegovi zamjenici su i ranije bili u ovom položaju, podsjeća "Volstrit džornal". Kupovina propalog "Vašington mjučuala" 2008. godine pomogla je "Džej Pi Morganu" da započne širenje banke po cijeloj zemlji.

U godinama nakon finansijske krize, "Džej Pi Morgan" se fokusirao na jačanje odnosa sa američkim bogatašima. Poslovanje sa kreditnim karticama proširilo se do gigantskih razmjera, lansirajući svoje brendove. Cilj je bio da se stvore odnosi koje je, sa svakom novom kreditnom karticom, hipotekom i brokerskim računom, sve teže prekinuti.

Kolaps Silicijumske doline, najveći krah američke banke u posljednjih 15 godina

Kolaps Silicijumske doline, najveći krah američke banke u posljednjih 15 godina

Udvaranje američkim bogatašima postalo je nešto kao opsesija u "Džej Pi Morganu". Rukovodioci su tragali za poslovima koji bi im omogućili da napreduju još više. Njihovi napori nisu uvijek bili uspješni. 

U 2021, "Džej Pi Morgan" je platio 175 miliona dolara za "Frenka", malo poznatu startap firmu koja je pomagala budućim studentima da se prijave za finansijsku pomoć. Godinu dana kasnije, tužili su njenu osnivačicu Čarli Dževisa, optužujući je da je izmislila većinu svojih korisnika. Dževis je optužena za prevaru i negirala je optužbe. "Velika greška", rekao je Dajmon kasnije.

Treći krah za redom: Propala još jedna velika banka u Americi

Treći krah za redom: Propala još jedna velika banka u Americi

Dajmon je bio odlučan da sve bude kako treba sa "Prvom republičkom bankom". Stotine zaposlenih u "Džej Pi Morganu" proučavali su bilans stanja FRCB, mreže filijala, vrijednosti nekretnina... Sve je moralo da bude spremno ako se dogovor postigne.

Posljednjeg petka u aprilu, Federalna korporacija za osiguranje depozita odlučila je da je "Prvoj republičkoj" isteklo vrijeme. "Džej Pi Morgan" se pokrenuo brzinom svjetlosti. U subotu, Dajmon i njegov glavni poručnik, Danijel Pinto, organizovali su sastanak sa rukovodiocima o tome šta bi preuzimanje FRCB značilo za "Džej Pi Morgan", naročito njihovo odjeljenje za upravljanje bogatstvom .

Plan spasavanja banaka izazvao sukob između Brisela i članica EU: Ko plaća tuđi račun?

Plan spasavanja banaka izazvao sukob između Brisela i članica EU: Ko plaća tuđi račun?

Naime, "Džej Pi Morgan" je 2019. objavio da pokreće novi posao za opsluživanje bogatih koji su izbjegli njihove maloprodajne ekspoziture i privatne banke za ultrabogate. Ideja je bila da se uhvati dio imovine od 4 biliona dolara koju su deponenti "Džej Pi Morgana" držali kod drugih menadžera bogatstva kao što su "Morgan Stenli" i "Banka Amerike".

Četiri godine kasnije, "Džej Pi Morgan" je i dalje dosta zaostajao za svojim rivalima. Postavljen je cilj da se dođe do 1 bilion dolara u imovini pod upravljanjem. Preuzimanjem "Prve republičke" taj cilj bi im bio na dohvat prstiju.

"PNC fajnenšel", "Sitizens fajnenšel" i "Fift trd bank" takođe su se nadmetali za FDIC, ali je banka otišla u ruke "Džej Pi Morgana". Sporazum je oživio debatu o rastućoj moći najvećih američkih banaka.

"Krah 'Prve republičke banke' pokazuje kako je deregulacija učinila problem prevelikim. Banka sa lošim nadzorom je pala u ruke još veće banke - na kraju će poreski obveznici biti ti koji će platiti cijenu. Kongres treba da izvrši velike reforme kako bi popravio pokvareni bankarski sistem", poručila je senatorka Elizabet Voren.

Dajmon je pak poručio da "Džej Pi Morganova" sposobnost da "proguta" većinu depozita i zajmova "Prve republičke banke" pokazuje da sistem funkcioniše kako treba.

"Potrebne su nam velike, uspješne banke u najvećoj i najuspješnijoj ekonomiji na svijetu", rekao je on. "A svako ko misli da bi bilo dobro za Sjedinjene Američke Države da to nema, neka mi se javi."

"Džej Pi Morgan" sada razmatra preuređenje filijala "Prve republičke" banke u posebne filijale za bogate kupce, luksuzne prostore gdje bi mogli da traže savjete za investiranje i upravljanje imovinom. Uspjeh zavisi od sposobnosti banke da ubijedi finansijske savjetnike FRCB da ostanu, piše "Volstrit džornal".

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија