Apel ekonomista

"Ukinuti dva praznika za spas ekonomije"

  • Izvor: B92
  • 06.12.2023. 11:06

"Ukinite dva praznika za spas ekonomije", apeluje ekonomista njemačkim vlastima. Na ovaj način bi se zatvorio jaz od 15 do 30 milijardi evra.

Za mnoge radnike neradni dani su dobra prilika da se na trenutak pobjegne od stresne dnevne rutine. Njemački ekonomista Guntram Vulf predlaže ukidanje dva praznika u budućnosti. Zato što se, prema njegovom mišljenju, sve veći troškovi za klimu i odbranu ne mogu podmiriti.

Kako bi se zatvorio "strukturni jaz od 15 do 30 milijardi evra", političari iznose različita rješenja. Еkonomista Guntram Vulf predlaže ukidanje dva državna praznika. Ovom mjerom želi se ne samo smanjiti budžetski deficit, već i podstaknuti ekonomska aktivnost.

Rekordna turistička sezona u Srpskoj

Rekordna turistička sezona u Srpskoj

Guntram Vulf u svom komentaru u njemačkim medijima ne navodi nikakve posebne državne praznike koji bi mogli da se ukinu. Međutim, predlaže da se Uskrsni ponedjeljak razmotri kao potencijalna opcija. S druge strane, Veliki petak bi ostao neradni dan, prenosi Feniks magazin.

Ukidanje bi povećalo ponudu radne snage za dva posto

Više radnih dana ima za cilj ne samo da omogući izdatke za odbranu i finansiranje zaštite klime, već i da podstakne ekonomsku aktivnost.

Еkonomista Vulf tvrdi kako bi ukidanje dva državna praznika povećalo ponudu radne snage za gotovo jedan posto. Ova mjera se smatra sredstvom povećanja ekonomske aktivnosti u vrijeme nedostatka kvalifikovane radne snage i inflacije.

Еngleska Premijer liga prodala TV prava za rekordnih 6,7 milijardi funti

Еngleska Premijer liga prodala TV prava za rekordnih 6,7 milijardi funti

Prema Vulfovim riječima, ukidanje dva državna praznika moglo bi da poveća bruto domaći proizvod za 0,5 posto.

Stoga poziva vladajuće stranke ne samo da razmotre smanjenje potrošnje i povećanje poreza, već i da razmotre stvarno povećanje radnog vremena, prenose njemački mediji.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Na ivici terena (R)

    ''Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u novoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 13:30 Еmisija: Еnergo klub (R)

    ''Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće?

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.