Апел економиста

"Укинути два празника за спас економије"

  • Извор: Б92
  • 06.12.2023. 11:06

"Укините два празника за спас економије", апелује економиста њемачким властима. На овај начин би се затворио јаз од 15 до 30 милијарди евра.

За многе раднике нерадни дани су добра прилика да се на тренутак побјегне од стресне дневне рутине. Њемачки економиста Гунтрам Вулф предлаже укидање два празника у будућности. Зато што се, према његовом мишљењу, све већи трошкови за климу и одбрану не могу подмирити.

Како би се затворио "структурни јаз од 15 до 30 милијарди евра", политичари износе различита рјешења. Економиста Гунтрам Вулф предлаже укидање два државна празника. Овом мјером жели се не само смањити буџетски дефицит, већ и подстакнути економска активност.

Рекордна туристичка сезона у Српској

Рекордна туристичка сезона у Српској

Гунтрам Вулф у свом коментару у њемачким медијима не наводи никакве посебне државне празнике који би могли да се укину. Међутим, предлаже да се Ускрсни понедјељак размотри као потенцијална опција. С друге стране, Велики петак би остао нерадни дан, преноси Феникс магазин.

Укидање би повећало понуду радне снаге за два посто

Више радних дана има за циљ не само да омогући издатке за одбрану и финансирање заштите климе, већ и да подстакне економску активност.

Економиста Вулф тврди како би укидање два државна празника повећало понуду радне снаге за готово један посто. Ова мјера се сматра средством повећања економске активности у вријеме недостатка квалификоване радне снаге и инфлације.

Енглеска Премијер лига продала ТВ права за рекордних 6,7 милијарди фунти

Енглеска Премијер лига продала ТВ права за рекордних 6,7 милијарди фунти

Према Вулфовим ријечима, укидање два државна празника могло би да повећа бруто домаћи производ за 0,5 посто.

Стога позива владајуће странке не само да размотре смањење потрошње и повећање пореза, већ и да размотре стварно повећање радног времена, преносе њемачки медији.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)