Cijene u marketima trostuko više

Voćari predlažu - tri punkta za otkup voća u Srpskoj

  • Izvor: ATV
  • 18.06.2023. 19:25

Kilogram trešanja voćari "na grani" prodaju za nekoliko maraka, a te iste trešnje na tržnicama i marketima koštaju i trostruko više. Na našem proizvodu prekupci višetruko zarade, kažu voćari, a mi ni proizvodnju ne pokrijemo. Zato predlažu formiranje punktova za otkup i prodaju voća i povrća.

Zadruge i voćarske kooperative, kažu voćari, i nisu dale očekivan efekat.

Voćari imaju dobru ideju, njihovi proizvodi moraju da imaju bolju tržišnu cijenu, kaže resorni ministar. 

"Neko otkupljuje jabuku po jednoj cijeni od njih, ta jabuka je tri puta skuplja u tržnom centru, a za nju taj ko je prodaje nije platio porez dobit, dohodak koji je ostvario, što znači da smo svi u gubitku. Ovdje se moraju uključiti nadležne institucije i mi smo donijeli zaključak, obratili se inspektoratu", rekao je Savo Minić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Voćari moraju da se udruže i nađu najbolje rješenje, a mi ćemo pomoći koliko bude do nas, kaže ministar trgovine.  Moraju da porade na brendiranju i marketingu svojih prozovda.

"Mi kao ministarstvo nećemo dozvoliti, zajedno sa Inspektoratima, neću dozvoliti nikome da uzima ekstra profit, nego da te cijene budu što se kaže što prikladnije našim građanima. Mi smo pokrenuli kampanju društveno odgvornih proizvoda, bio sam u nekoliko marketa i vidio sam da su upravo i voće proizvedeno u Srpskoj sastavni dio te kampanje, da su sada cijene voća, u marketima koji su dio naše kampanje, 10-20 % jeftinije u odnosu na cijene koje su bile prije", rekao je Denis Šulić, minisar trgovine i turizma Republike Srpske.

Muku voćarima i povrtlarima zadaje i prekomjeran uvoz. Tu se i jedni i drugi slažu da je potrebno uvesti zaštitne mjere u sezoni domaćeg voća i povrća. Za takav potez potreban je dogovor i podrška u Savjetu ministara BiH. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film

    ''''Film