Profesor Biološkog fakulteta

Keckarović za Dosije o ubistvu male Danke: Vremenski period značajno utiče na tragove

  • Izvor: ATV
  • 10.04.2024. 07:10

Tokom desetodnevne potrage za malom Dankom, prikupljeni su brojni tragovi, a istraga je išla u nekoliko pravaca. Osumnjičeni su u fokus policije došli već drugog dana Dankinog nestanka, jer je kamera snimila njihov automobil u Banjskom polju.

Prikupljani su tragovi sa mjesta nestanka, kao i iz službenog i privatnih automobila osumnjičenih. Svi ti tragovi mogli bi da pomognu u sklapanju slagalice od momenta nestanka djevojčice. Ono što nije od pomoći je protok vremena.

"Vi imate jednu verziju koja je izašla kao iskaz osumnjičenih, koja govori o saobraćajnoj nesreći, zatim odnošenju tijela, odlaganju u kola, odnošenju na neko drugo mjesto i eventualno neki drugi čin koji je vodio u pravcu smrti djeteta, i svakako da bi analiza tijela, odnosno obdukcija dala odgovore na ta pitanja ako je tijelo dovoljno očuvano, da vi možete da vidite te tragove", rekao je za Dosije Dušan Keckarević, profesor na Biološkom fakultetu.

Zašto ubice ne žele da otkriju gdje je tijelo Danke Ilić? Postoje dvije teorije

Zašto ubice ne žele da otkriju gdje je tijelo Danke Ilić? Postoje dvije teorije

On ističe da, u tom smislu, vremenski period koji prolazi od trenutka smrti, značajno utiče na tragove odnosno na odgovore koje bi mogli dati.

"Za početak, tijelo je dokaz da se čin ubistva odigrao. Bez tijela vi nekako imate problem da zatvorite slučaj i da zatvorite hipotezu uz dodatak da bi, kao što sam rekao, analiza tijela, tragova na tijelu i proces obdukcije dali odgovore na konkretnija pitanja u vezi sa tokom ovog krivičnog djela", rekao je Keckarović.

On ističe da bi potvrda prisustva bioloških tragova na neki način bila i potvrda određenog toka ovog krivičnog djela.

Advokat otkrio: Da li je moguće procesuirati osumnjičene ako se ne pronađe tijelo male Danke

Advokat otkrio: Da li je moguće procesuirati osumnjičene ako se ne pronađe tijelo male Danke

"Ovaj slučaj je počeo kao nestanak djeteta i u raznim drugim slučajevima koji su počinjali kao nestanak, tu imamo situaciju velike količine ljudi koji pretražuju teren. Problem u daljim istragama ovakvih slučajeva kada je ishod loš, kada je pesimistička teorija možda dokazana naknadno, je što se u takvim situacijama kada gledate nekog da nađete, ne vodi mnogo računa o onim najpesimističkijim verzijama i možda ne obraća pažnja na sve tragove", dodaje Keckarović.

On ističe da u tom smislu, takva organizacija na licu mjesta ne pogoduje istragama.

"Ali vi to ne možete da osuđujete jer je prvenstveno cilj da se ta neka osoba nađe i u nemalom broju slučajeva je to i bilo rješenje", jasan je Keckarević.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: