Nadzor

Inspektori u sarajevskim aščinicama: Neki uzorci bili kontaminirani

  • Izvor: Avaz
  • 21.05.2025. 12:09

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo izvršili su inspekcijske nadzore u aščinicama, ugostiteljskim objektima u kojima se pretežno pripremaju i uslužuju bosanska nacionalna jela.

Redovni inspekcijski nadzori planirani su s ciljem preventivnog djelovanja, a uvažavajući turističku sezonu i veliku posjećenost od turista ovim ugostiteljskim objektima u kojima se pripremaju i konzumiraju bosanska tradicionalna jela.

Do 14. maja nadzor je izvršen u 19 objekata, a u sklopu provođenja službene kontrole provedeno je uzorkovanje hrane i briseva od strane inspektora za hranu. Analiza je izvršena u ovlaštenom kontrolnom tijelu - Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Za analizu je uzet 81 uzorak hrane i 138 briseva sa različitih površina, opreme, ruku i odjeće uposlenih.

Skandal na svadbi zbog lažnih 500 evra: Poklonio ih mladencima pa tražio kusur

Skandal na svadbi zbog lažnih 500 evra: Poklonio ih mladencima pa tražio kusur

Analiza hrane i briseva se vršila na mikrobiološke parametre po novim smjernicama o mikrobiološkim kriterijima za hranu koje su izdate od Agencije za bezbjednost hrane BiH 2023. godine.

Od ukupno uzetih 138 briseva, 18 briseva nije odgovaralo Smjernicama za tumačenje i provođenje pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu (2023), dok od uzetih 81 uzoraka hrane, njih 15 spada u kategoriju prihvatljivih, zbog određenog broja dokazanih aerobno mezofilnih bakterija i enetrebakterija, prema odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu i Smjernicama za tumačenje i sprovođenje pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Inače, povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija u hrani indikator je starosti i lošije mikrobiološke kakvoće (kontaminacije i/ili početka kvarenja).

Suvo voće - Zdrav međuobrok ili skriveni izvor šećera?

Suvo voće - Zdrav međuobrok ili skriveni izvor šećera?

Na osnovu dobijenih rezultata ispitivanja uzoraka hrane i briseva, te na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, ukupno je izdato 19 rješenja o otklanjanju nedostataka, od toga i jedno rješenje o privremenoj zabrani rada jer kontrolisani subjekt nadzora u momentu kontrole nije imao Rješenje o ispunjavanju minimalno-tehničkih uslova (odobrenje za rad).

Inspektori za hranu nastavljaju inspekcijske nadzore s ciljem kontrole poštivanja propisa iz oblasti bezbjednosti hrane sa posebnim fokusom na staru jezgru grada, a zbog najveće koncentracije turista na tom području.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: