Инспектори Кантоналне управе за инспекцијске послове Кантона Сарајево извршили су инспекцијске надзоре у ашчиницама, угоститељским објектима у којима се претежно припремају и услужују босанска национална јела.
Редовни инспекцијски надзори планирани су с циљем превентивног дјеловања, а уважавајући туристичку сезону и велику посјећеност од туриста овим угоститељским објектима у којима се припремају и конзумирају босанска традиционална јела.
До 14. маја надзор је извршен у 19 објеката, а у склопу провођења службене контроле проведено је узорковање хране и брисева од стране инспектора за храну. Анализа је извршена у овлаштеном контролном тијелу - Ветеринарски факултет Универзитета у Сарајеву.
За анализу је узет 81 узорак хране и 138 брисева са различитих површина, опреме, руку и одјеће упослених.
Анализа хране и брисева се вршила на микробиолошке параметре по новим смјерницама о микробиолошким критеријима за храну које су издате од Агенције за безбједност хране БиХ 2023. године.
Од укупно узетих 138 брисева, 18 брисева није одговарало Смјерницама за тумачење и провођење правилника о микробиолошким критеријима за храну (2023), док од узетих 81 узорака хране, њих 15 спада у категорију прихватљивих, због одређеног броја доказаних аеробно мезофилних бактерија и енетребактерија, према одредбама Правилника о микробиолошким критеријима за храну и Смјерницама за тумачење и спровођење правилника о микробиолошким критеријима за храну.
Иначе, повећан број аеробних мезофилних бактерија у храни индикатор је старости и лошије микробиолошке каквоће (контаминације и/или почетка кварења).
На основу добијених резултата испитивања узорака хране и брисева, те на основу утврђеног чињеничног стања, укупно је издато 19 рјешења о отклањању недостатака, од тога и једно рјешење о привременој забрани рада јер контролисани субјект надзора у моменту контроле није имао Рјешење о испуњавању минимално-техничких услова (одобрење за рад).
Инспектори за храну настављају инспекцијске надзоре с циљем контроле поштивања прописа из области безбједности хране са посебним фокусом на стару језгру града, а због највеће концентрације туриста на том подручју.