Lukavac

Oskrnavljen krst u Gornjoj Brijesnici - jasna poruka

  • Izvor: ATV
  • 20.03.2024. 19:20

Oskrnavljen je krst na molitvištvu u Gornjoj Brijesnici kod Lukavca. Srbi, koji su iz tog sela u proteklom ratu protjerani sa svojih ognjišta, kažu poruka je jasna. Na svoja imanja nisu dobro došli. Sve su prijavili policiji.

"Ja lično sam nazvao MUP Lukavac. Izašli su na lice mjesta i ne znam vjerujte u kojem pravcu je krenula istraga“, kaže Lazo Tripunović iz Zavičajnog udruženja mještana Gornje Brijesnice kod Lukavca. 

Ovo je treći put da vandali devastiraju krst u Gornjoj Brijesnici. Krst je za protjerane Srbe bio simbol povratka i nade. 

Prije rata u Gornjoj Brijesnici bilo je oko 120 domaćinstava sa oko 560 stanovnika. Danas u ovom selu niko ne živi i povratka nema.

Prvi je sa obnovom kuće u Gornjoj Brijesnici krenuo Radomir Nedić. Skrnavljenje krsta ga, priča, neće zastrašiti. 

"Nije drago nikome kada vidimo da uništavaju naša obilježja, naš krst. Mi njihovo ne diramo. Ovo je naša zemlja, i biće naša. Niko nije prodao, niti će prodati“, kaže Radomir Nedić.

U Gornju Brijesnicu, u znak protesta, stigli su Srbi iz okolnih lukavačkih sela. Oni koji su se vratili na ognjišta kažu da je kap prelila čašu. Incidenti se nižu jedan za drugim. Najgore je u selu Tumare. 

"U Tumarama smo imali nestanak jedne osobe koja još nije pronađena, imali smo dva napada na jednu povratnicu, obijanje doma kulture, jednu pucnjavu i mislim da je ovo vrhunac. Pozvao bih sve institucije od Lukavca, Federacije, Međunarodnu zajednicu da pomogne povratnicima“, kaže predsjednik Mjesne zajednice Tumare kod Lukavca Ljubiša Mijatović.

Gradonačelnik Lukavca danas nije prisustvovao skupu. Srbi kažu da je na službenom putu, ali da je poručio da skrnavljenje krsta osuđuje. Podršku okupljenim Srbima pružili su načelnici Petrova i Vukosavlja koji su osudili vandalizam. To su samo neke od opština Srpske koje su za protjerane Srbe postale drugi dom.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: