Лукавац

Оскрнављен крст у Горњој Бријесници - јасна порука

  • Извор: АТВ
  • 20.03.2024. 19:20

Оскрнављен је крст на молитвиштву у Горњој Бријесници код Лукавца. Срби, који су из тог села у протеклом рату протјерани са својих огњишта, кажу порука је јасна. На своја имања нису добро дошли. Све су пријавили полицији.

"Ја лично сам назвао МУП Лукавац. Изашли су на лице мјеста и не знам вјерујте у којем правцу је кренула истрага“, каже Лазо Трипуновић из Завичајног удружења мјештана Горње Бријеснице код Лукавца. 

Ово је трећи пут да вандали девастирају крст у Горњој Бријесници. Крст је за протјеране Србе био симбол повратка и наде. 

Прије рата у Горњој Бријесници било је око 120 домаћинстава са око 560 становника. Данас у овом селу нико не живи и повратка нема.

Први је са обновом куће у Горњој Бријесници кренуо Радомир Недић. Скрнављење крста га, прича, неће застрашити. 

"Није драго никоме када видимо да уништавају наша обиљежја, наш крст. Ми њихово не дирамо. Ово је наша земља, и биће наша. Нико није продао, нити ће продати“, каже Радомир Недић.

У Горњу Бријесницу, у знак протеста, стигли су Срби из околних лукавачких села. Они који су се вратили на огњишта кажу да је кап прелила чашу. Инциденти се нижу један за другим. Најгоре је у селу Тумаре. 

"У Тумарама смо имали нестанак једне особе која још није пронађена, имали смо два напада на једну повратницу, обијање дома културе, једну пуцњаву и мислим да је ово врхунац. Позвао бих све институције од Лукавца, Федерације, Међународну заједницу да помогне повратницима“, каже предсједник Мјесне заједнице Тумаре код Лукавца Љубиша Мијатовић.

Градоначелник Лукавца данас није присуствовао скупу. Срби кажу да је на службеном путу, али да је поручио да скрнављење крста осуђује. Подршку окупљеним Србима пружили су начелници Петрова и Вукосавља који су осудили вандализам. То су само неке од општина Српске које су за протјеране Србе постале други дом.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)