Suđenje Obrenu Petroviću

Poplava kao u Doboju događa se jednom u 500 godina!

Katastrofalne poplave koje su pogodile Doboj 2014. godine spadaju u red onih koje se dešavaju jednom u 500 i 1.000 godina i grad ničim nije bilo moguće odbraniti.

To je u Okružnom sudu u Banjaluci rekao Mladen Vulić, svjedok odbrane na suđenju bivšem gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću i nekadašnjem šefu Odsjeka civilne zaštite Milku Vidakoviću. Vulić, koji je u vrijeme poplava radio kao direktor dobojskog „Vodovoda“, kaže da je nivo rijeke Bosne strahovito brzo rastao.

„Tog 14. maja, od 11 do 17 časova nivo Bosne narastao je na četiri metra, a u ponoć je već bio pet metara. Na dan poplave 15. maja oko 7 časova vodostaj je bio oko 6,3 metra“, istakao je Vulić.


Rusi ne posustaju: Pogođen važan most, pokrenuta hitna evakuacija

Rusi ne posustaju: Pogođen važan most, pokrenuta hitna evakuacija

Tokom svjedočenja on je ispričao da u Doboju postoji precrpna stanica, koja ispumpava vodu iz grada, navodeći da je ona u kritično vrijeme radila sve dok nije nestalo struje. Naveo je i da se prije poplava više puta čuo sa optuženim Petrovićem koji mu je rekao da spasava ljude i materijalno tehnička sredstva.

Vulić kaže da je i sam bio na terenu i vidio da se radio nasip uz potok Liješanj, te pored korita Bosne po magistralnom putu u naselju Usora od Željeznog mosta do ušća potoka Liješanj.

„Da nije bilo tog nasipa voda bi u grad ušla oko dva do tri časa ujutro u noći 14. na 15. maj. Taj nasip je mogao da se suprotstavi do šest metara visine vodostaja, a Bosna je bila na 6,6 metra. Svi odbrambeni nasipi se projektuju na stogodišnje vode, a ova poplava je kategorisana kao vode u 500 do 1.000 godina. Voda je u Doboj ušla iz pravca naselja Usora i potoka Liješanj 15. maja između 10 i 11 časova“, rekao je, između ostalog, Vulić.


Slobodan Stanarević napustio DЕMOS

Slobodan Stanarević napustio DЕMOS

Zoran Blagojević, rukovodilac u „Еlektro Doboju“, pohvalio je Petrovićev rad i organizacione sposobnosti, navodeći da je i njima pomogao jer je odobrio kamiona s pijeskom kako bi se zaštitilo skladište „Еlektro Doboj“ u Usori.

„Mi smo imali dva čamca i on je tražio da ih angažujemo i jedan je ustupljen Civilnoj zaštiti. Kazao mi je da s jednim čamcem obiđem vrtiće, škole, dijalizni centar i bolnicu. To sam uradio sa dva elektroinžinjera, a vrtići i škole su već bili evakuisani. Iz Doma zdravlja smo spasili šefa Hitne pomoći i još nekoliko ljudi, dok u Dijaliznom centru nije bilo nikoga. Obren mi je rekao da obiđem niske objekte i kuće i spasili smo jednog čovjeka sa krova. Spasili smo više ljudi“, posvjedočio je Blagojević.

Petrovića i Vidakovića optužnica tereti za krivično djelo izazivanja opšte opasnosti jer su propustili da sprovedu mjere i upozore građane na dolazak poplavnog talasa čime su izazvali opasnost za život ljudi i imovine. Usljed toga je, kako se navodi u optužnici, u poplavama poginulo 11 osoba i pričinjena je ogromna materijalna šteta.

Pratite nas i putem Vibera