Bijeljina

Sa kojim sredstvima je Petrović pomogao uzgajivačima svinja?

  • Izvor: ATV
  • 20.02.2024. 19:19

Do kraja februara dobićemo sav novac na ime štete od afričke kuge svinja. Nije nam jasno zašto Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine, diže galamu, kažu u Udruženju uzgajivača svinja Republike Srpske. Kažu da nije bilo pomoći resornog ministarstva i Vlade, uzgajivači bi se teško oporavili od pošasti koja ih je zadesila. Zato su ogorčeni na prozivke Ljubiše Petrovića, gradonačelnika Bijeljine na račun Ministarstva poljoprivrede i Vlade Republike Srpske.

"Ja i ostali uzgajivači, koji su imali štetu, imamo pitanje za gradonačelnika sa kojim je to sredstvima on to nama pomogao. Nažalost, mi smo imali kontakt kao uzgajivači svinja, sa gradonačelnikom, 14 dana po početku afričke kuge svinja . Od tada su svi naši kontakti sa njim prestali. Jednostavno, iz njegovog razloga", kaže Slobodan Petrić, uzgajivač svinja iz Magnojevića kod Bijeljine..

To nije spriječilo Ljubišu Petrovića, gradonačelnika Bijeljine, da pokušava da se "kiti tuđim perjem" i da sebi pripisuje zasluge Vlade, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede. Petrović, nastavlja sa grubim obmanjivanjem javnosti, tvrdnjama kako Ministarstvo navodno želi da zaobiđe isplatu šteta od afričke kuge svinja, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede. 

"Petrović pokušava sebi da pripiše zasluge Vlade"

"Gradonačelniče, umjesto što konstantno prebrojavate koliko je novca isplatila Vlada, zasučite rukave pa kreirajte mjere da i sami date doprinos u saniranju ovih šteta i obnavljanju proizvodnje svinja, jer od kuknjave, naricanja i Vaše prazne priče seljak nema ništa", poručeno je iz ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Žalosno je što se muku poljoprivrednika gradonačelnik Bijeljine koristi zarad sticanja, jeftinih političkih poena, poručuju iz Saveza poljoprivrednih proizvođača Srpske. Poručuju da je činjenica da je ministarstvo blagovremeno djelovalo na pojavu afričke kuge svinja. 

Naselja Petrovo i Kakmuž proglašena zaraženim područjima

Naselja Petrovo i Kakmuž proglašena zaraženim područjima

"Činjenica je da je obračunata šteta  svima koji su imali, štetu od afričke kuge svinja, ne pitajući da li je registrovana proizvodnja, jedna svinja , tri pet ili 105. Lokalna zajednica i nije odgovorila na visokom nivou i u onolikom obimu u kojem bi trebala, kada je riječ i o samim grobljima koja je trebalo obezbijediti za eutanazirane životinje", kaže Stojan Marinković, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Ovo je saradnik Petrovića koji gole žene vozi u službenom vozilu

Ovo je saradnik Petrovića koji gole žene vozi u službenom vozilu

Do sada su, Vlada i Ministarstvo poljoprivrede, isplatili više od 21 milion KM po osnovu šteta od afričke kuge svinja. Preostalo je da uzgajivači svinja dobiju još oko četiri miliona maraka. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.