Vandalizam

Srušen spomenik u bivšem logoru Ciglana

  • Izvor: ATV
  • 23.03.2024. 19:27

Mladen Vučkovac rođen je u Kozarskoj ofanzivi. Nema svojih sjećanja, ali po priči svoje majke i ostale rodbine koji su bili dio logora Ciglana kaže da je to nezapamćen zločin nad potkozarskim Srbima. Zločin još jedan se, kaže, desio i prije nekoliko dana kada je oskrnavljeno spomen obilježje posvećeno svim stradalim logorašima.

"Uništavati takve spomenike koji govore o prošlosti i koje su opomena budućnosti da nam se nikada ne desi takvo zlo to je pravi zločin nad zločinima i taj vandalski čin treba najstrože kazniti“, kaže Mladen Vučkovac.

I u Gradskoj organizaciji SUBNOR-a su ogorčeni. Naglašavaju da je kroz logor Ciglana prošlo više od 14.000 srpskih civila. 

"Vandalima je smetalo i to takvo skromno obilježje koje je označavalo smrt onih nedužnih civila ovdje u Prijedoru. To su bili ljudi koji su umirali od gladi, od zaraznih bolesti, jer nikakvih obilježja nije bilo ovdje da je to logor“, rekao je predsjednik SUBNOR-a Veljko Rodić.

Nije ovo prvi put da je spomenik žrtvama logora Ciglana oskrnavljen.

Logor su u aprilu 1943. godine oslobodili borci pete Kozarske udarne brigade. Spomenik koji se nalazi na mjestu nekadašnjeg logora prvi put je oskrnavljen 2012. godine.

Oglasio se i prvi čovjek grada. Najoštrije osuđuje počinioca ili više njih koji su porušili spomen ploču. Slučaj je prijavljen u Policijsku upravu Prijedor, kako bi se što prije pronašao počinilac ovog vandalskog čina.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Еl Čapo (16+)

    *Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:30 Serija: Red Rok

    Serija: Red Rok