Haris Skelić

Pripadnik HVO dobio samo godinu dana zatvora za zločine nad Srbima

  • Izvor: RTRS
  • 03.02.2024. 21:45

Derventski logoraši ogorčeni su nagodbom koju je nekadašnji pripadnik HVO Haris Skelić postigao sa dobojskim Tužilaštvom. Za zločine nad Srbima u derventskim logorima dobio je samo godinu dana zatvora.

Žrtve i svjedoci tih zločina očekivali su, nakon što je Okružni sud u Doboju potvrdio optužnicu protiv Skelića, da uskoro počne suđenje, ali umjesto toga uskoro bi mogao na slobodu, objavio je RTRS.

O zločinima Skelića svjedoči Dervenćanin Drago Knežević. Posljedice premlaćivanja i lomljenja kostiju i danas su evidentne. Priča da je prilikom jednog takvog zlostavljanja Skelić izvadio pištolj i rekao mu da se ubije.

Ukrajinci napali HIMARS-om, ima mrtvih

Ukrajinci napali HIMARS-om, ima mrtvih

„Morao sam uzeti taj pištolj i staviti na sljepoočnicu, pomislio na ženu i djecu, povučem taj pištolj, sreća puče u prazno. On mi psuje majku četnički i onda me udara po grudnom košu i licu čizmama, krv mi je krenula iz usta, tako me isprebijao“, priča Knežević.

Ništa bolje nisu prošli ni ostali logoraši, prisjeća se Knežević. Sve to ispričao je i tužiocu u Doboju, očekivao je da počne suđenje, ali je umjesto toga Skelić postigao sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom i dobio simboličnih godinu dana zatvora.

„Udarao je i mene i druge zarobljenike, kao i njegov brat blizanac Muriz Skelić. Kad sam pročitao u novinama da se tužilac s njim nagodila na godinu dana zatvora i da će on za svoje dvije, tri plate moći to otkupi i ode, a preko 50 odsto zatvorenika je pomrlo, ne zbog starosti,u pedesetim i šezdesetim godinama, onda možete misliti kakvi su to logori bili u Derventi i kroz šta smo sve prošli“, ističe Knežević.

Huti zamalo pogodili američki ratni brod, spasla ih “zadnja linija odbrane”

Huti zamalo pogodili američki ratni brod, spasla ih “zadnja linija odbrane”

Očito je da srpski narod ne može očekivati bilo koju vrstu pravde i prava kada su u pitanju muslimansko-hrvatski zločini nad njima, smatraju u Savezu logoraša. Ogorčeni su nagodbom za zločine nad nedužnim ljudima.

„Skelić je u suštini aboliran, oslobođen tih zločina. Je li moguće da čovjek koji je ubijao, prebijao Srbe i mučio ih dobije godinu dana zatvora? Imamo žive ljude koji bi svjedočili i koji su dali izjave, ali uzaludno je sve jer za Srbe očito nema pravde“, kaže predsjednik Saveza logoraša Anđelko Nosović.

U objavljenoj optužnici Okružnog javnog tužilaštva u Doboju navodi se da je Skelić od maja do juna 1992. godine u logorima u vojnom skladištu Rabić i Polje fizički zlostavljao zatvorenike, civile srpske nacionalnosti, nanoseći im povrede. Od 19. oktobra prošle godine nalazi se u pritvoru u dobojskom zatvoru. Prethodno je iz ekstradicionog pritvora u Minhenu izručen BiH.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: