Харис Скелић

Припадник ХВО добио само годину дана затвора за злочине над Србима

  • Извор: РТРС
  • 03.02.2024. 21:45

Дервентски логораши огорчени су нагодбом коју је некадашњи припадник ХВО Харис Скелић постигао са добојским Тужилаштвом. За злочине над Србима у дервентским логорима добио је само годину дана затвора.

Жртве и свједоци тих злочина очекивали су, након што је Окружни суд у Добоју потврдио оптужницу против Скелића, да ускоро почне суђење, али умјесто тога ускоро би могао на слободу, објавио је РТРС.

О злочинима Скелића свједочи Дервенћанин Драго Кнежевић. Посљедице премлаћивања и ломљења костију и данас су евидентне. Прича да је приликом једног таквог злостављања Скелић извадио пиштољ и рекао му да се убије.

Украјинци напали ХИМАРС-ом, има мртвих

Украјинци напали ХИМАРС-ом, има мртвих

„Морао сам узети тај пиштољ и ставити на сљепоочницу, помислио на жену и дјецу, повучем тај пиштољ, срећа пуче у празно. Он ми псује мајку четнички и онда ме удара по грудном кошу и лицу чизмама, крв ми је кренула из уста, тако ме испребијао“, прича Кнежевић.

Ништа боље нису прошли ни остали логораши, присјећа се Кнежевић. Све то испричао је и тужиоцу у Добоју, очекивао је да почне суђење, али је умјесто тога Скелић постигао споразум о признању кривице са Тужилаштвом и добио симболичних годину дана затвора.

„Ударао је и мене и друге заробљенике, као и његов брат близанац Муриз Скелић. Кад сам прочитао у новинама да се тужилац с њим нагодила на годину дана затвора и да ће он за своје двије, три плате моћи то откупи и оде, а преко 50 одсто затвореника је помрло, не због старости,у педесетим и шездесетим годинама, онда можете мислити какви су то логори били у Дервенти и кроз шта смо све прошли“, истиче Кнежевић.

Хути замало погодили амерички ратни брод, спасла их “задња линија одбране”

Хути замало погодили амерички ратни брод, спасла их “задња линија одбране”

Очито је да српски народ не може очекивати било коју врсту правде и права када су у питању муслиманско-хрватски злочини над њима, сматрају у Савезу логораша. Огорчени су нагодбом за злочине над недужним људима.

„Скелић је у суштини аболиран, ослобођен тих злочина. Је ли могуће да човјек који је убијао, пребијао Србе и мучио их добије годину дана затвора? Имамо живе људе који би свједочили и који су дали изјаве, али узалудно је све јер за Србе очито нема правде“, каже предсједник Савеза логораша Анђелко Носовић.

У објављеној оптужници Окружног јавног тужилаштва у Добоју наводи се да је Скелић од маја до јуна 1992. године у логорима у војном складишту Рабић и Поље физички злостављао затворенике, цивиле српске националности, наносећи им повреде. Од 19. октобра прошле године налази се у притвору у добојском затвору. Претходно је из екстрадиционог притвора у Минхену изручен БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.