Вандализам

Срушен споменик у бившем логору Циглана

  • Извор: АТВ
  • 23.03.2024. 19:27

Младен Вучковац рођен је у Козарској офанзиви. Нема својих сјећања, али по причи своје мајке и остале родбине који су били дио логора Циглана каже да је то незапамћен злочин над поткозарским Србима. Злочин још један се, каже, десио и прије неколико дана када је оскрнављено спомен обиљежје посвећено свим страдалим логорашима.

"Уништавати такве споменике који говоре о прошлости и које су опомена будућности да нам се никада не деси такво зло то је прави злочин над злочинима и тај вандалски чин треба најстроже казнити“, каже Младен Вучковац.

И у Градској организацији СУБНОР-а су огорчени. Наглашавају да је кроз логор Циглана прошло више од 14.000 српских цивила. 

"Вандалима је сметало и то такво скромно обиљежје које је означавало смрт оних недужних цивила овдје у Приједору. То су били људи који су умирали од глади, од заразних болести, јер никаквих обиљежја није било овдје да је то логор“, рекао је предсједник СУБНОР-а Вељко Родић.

Није ово први пут да је споменик жртвама логора Циглана оскрнављен.

Логор су у априлу 1943. године ослободили борци пете Козарске ударне бригаде. Споменик који се налази на мјесту некадашњег логора први пут је оскрнављен 2012. године.

Огласио се и први човјек града. Најоштрије осуђује починиоца или више њих који су порушили спомен плочу. Случај је пријављен у Полицијску управу Приједор, како би се што прије пронашао починилац овог вандалског чина.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.