ATV

Gračanica

U 20 dana kod šestero djece potvrđen meningitis

 • Izvor: Kliks
 • 21.11.2023. 17:07

U posljednjih 20 dana kod šestoro djece iz Gračanice dijagnosticiran je serozni meningitis, od kojih se troje i dalje nalazi na bolničkom liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Kako je za Kliks potvrđeno iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, u posljednjih 20 dana iz Gračanice je primljeno šestoro djece kod kojih je iz likvora izolovan entero virus te konstatovan serozni meningitis.

Prijedorski policajci spasili maloljetnicu koja je ušla u Sanu

Prijedorski policajci spasili maloljetnicu koja je ušla u Sanu

"Trenutno su u bolnici hospitalizizovana tri pacijenta, a tri su otpuštena na kućno liječenje“, rekla je portparol Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Еrija Aščerić-Mujedinović.

Kliks nezvanično saznaje da je riječ o djeci koja su pohađala isti vrtić, odnosno osnovnu školu u Gračanici.

Aščerić-Mujedinović je dodala da su u protekla dva mjeseca u tuzlanskom UKC-u od seroznog meningitisa liječena još četiri pacijenta iz Živinica, Gradačca, Srebrenika i Lukavca.

Svi oni su takođe pušteni na kućno liječenje.

Utorak je dan za slasne poslastice: Ovo je najukusnija kremasta torta

Utorak je dan za slasne poslastice: Ovo je najukusnija kremasta torta

Serozni meningitis je akutna upala moždanih ovojnica i obično se javlja kod djece predškolskog i školskog uzrasta. Najčešći uzročnici seroznog meningitisa su virusi. Inkubacija bolesti iznosi od tri do sedam dana.

Osoba je zarazna već od trećeg dana, kada još uvijek ne zna da je bolesna, što doprinosi širenju ove bolesti. Zaraznost osobe zavisi od uzročniku, a može biti i nekoliko sedmica od pojavljivanja simptoma bolesti.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

  ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

  Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

 • 20:30 Film: Tajna Nikole Tesle (12+)

  Film: Tajna Nikole Tesle (12+)

 • 22:00 Serija: Nemirni (12+)

  Nemirni je srbijanska televizijska serija iz 2023. godine, temelji se prema romanu Marka Popovića, Jedan pogrešan korak, a režirao ju je Darko Nikolić.

 • 23:00 Serija: Močvara (16+) (R)

  Serija: Močvara (16+) (R)