Trebinje

Vukanovićeva stranka protiv Muzeja Hercegovine

  • Izvor: ATV
  • 16.12.2023. 19:18

Politika i kultura ovih dana su zaratili u Trebinju. Ratuju Lista za pravdu i red i Muzej Hercegovine. Razlog, knjiga mladog istoričara Lazara Radana tačnije njena promocija. Radan koji je profesor istorije, bivši radnik Muzeja i sadašnji kandidat za gradonačelnika za ATV kaže da je promocija njegove knjige više puta pomjerana i odgađana. Za sve krivi Ivanu Grujić direktorku trebinjskog Muzeja. Šta je motiv zabrane kaže da mu nije jasno.

"Ako je ličnog motiva u redu je da mi neko kaže ti se meni ne sviđaš zbog toga i toga ali to nije ni moja ni njena ni vaša institucija to je naša zajednička institucija, ako je to lične prirode. Ako je političke ja ne znam tu su razni političari dolazili koji nisu naučnici ja sam prvenstveno naučnik pa se onda bavim politikom. N: Ali ste kandidat za gradonačelnika možda se tu krije razlog? Možda nažalost ako je tako", kaže Lazar Radan, istoričar i kandidat Liste za pravdu i red.

Nepromovisana knjiga  "Ustanak u Istočnoj Hercegovini“  na ustanak je digla i Radanove stranačke kolege. Pred Muzej su stigli kako oni sebe nazivaju „musketari“.

Iako prehlađena direktorka je stala pred kameru ATV-a. Svaka ustanova pa i Muzej Hercegovine ima svoj protokol i profesionalan odnos kaže to Ivana Grujić. Politiku ne želi komentarisati i ne želi je u Muzeju, nekima je poslala jasnu poruku.

"Čudi da oni koji u toliko ponosni na svoje porijeklo, tradiciju a i na svo bogatstvo koje mi istražujemo, čuvamo i prezentujemo čudi me da su oni  dozvolili sebi da negativno govore o svom muzeju jer znate kako ljudi koji govore negativno o onome što vole govore ustvari prvenstveno o sebi", kaže Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine.

Svako zna a pogotovo oni koji su radili u Muzeju da se riječi kao što su cenzura, zabrana i strah nikako ne mogu povezati sa kulturom, znanjem i ovom ustanovom dodala je još Grujićeva. Kada će i gdje Radanov ustanak pred trebinjsku publiku još se ne zna.

Pratite nas i putem Vibera