Требиње

Вукановићева странка против Музеја Херцеговине

  • Извор: АТВ
  • 16.12.2023. 19:18

Политика и култура ових дана су заратили у Требињу. Ратују Листа за правду и ред и Музеј Херцеговине. Разлог, књига младог историчара Лазара Радана тачније њена промоција. Радан који је професор историје, бивши радник Музеја и садашњи кандидат за градоначелника за АТВ каже да је промоција његове књиге више пута помјерана и одгађана. За све криви Ивану Грујић директорку требињског Музеја. Шта је мотив забране каже да му није јасно.

"Ако је личног мотива у реду је да ми неко каже ти се мени не свиђаш због тога и тога али то није ни моја ни њена ни ваша институција то је наша заједничка институција, ако је то личне природе. Ако је политичке ја не знам ту су разни политичари долазили који нису научници ја сам првенствено научник па се онда бавим политиком. Н: Али сте кандидат за градоначелника можда се ту крије разлог? Можда нажалост ако је тако", каже Лазар Радан, историчар и кандидат Листе за правду и ред.

Непромовисана књига  "Устанак у Источној Херцеговини“  на устанак је дигла и Раданове страначке колеге. Пред Музеј су стигли како они себе називају „мускетари“.

Иако прехлађена директорка је стала пред камеру АТВ-а. Свака установа па и Музеј Херцеговине има свој протокол и професионалан однос каже то Ивана Грујић. Политику не жели коментарисати и не жели је у Музеју, некима је послала јасну поруку.

"Чуди да они који у толико поносни на своје поријекло, традицију а и на сво богатство које ми истражујемо, чувамо и презентујемо чуди ме да су они  дозволили себи да негативно говоре о свом музеју јер знате како људи који говоре негативно о ономе што воле говоре уствари првенствено о себи", каже Ивана Грујић, директор Музеја Херцеговине.

Свако зна а поготово они који су радили у Музеју да се ријечи као што су цензура, забрана и страх никако не могу повезати са културом, знањем и овом установом додала је још Грујићева. Када ће и гдје Раданов устанак пред требињску публику још се не зна.

Пратите нас и путем Вибера