Optužnica

Direktor škole radnike ”častio” gorivom

  • Izvor: ATV
  • 11.01.2024. 17:11

Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Ljubiše Đurića, direktora Osnovne škole "Nikola Tesla" u Derventi, kojom se tereti da je sebi i radnicima škole omogućio da u vlastita vozila sipaju gorivo na račun škole. Time je oštetio Budžet Srpske za oko 12.000 KM.

Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske Đuriću je na teret stavilo krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja.

"Đurić se tereti da je od 21. avgusta 2015. do 31. avgusta 2021. godine u Derventi kao direktor OŠ "Nikola Tesla", u namjeri da sebi i drugima pribavi korist, iskoristio svoj službeni položaj i ovlašćenja, kršeći zakon i interne propise ove javne ustanove, na način da je sebi i radnicima zaposlenim u navedenoj javnoj ustanovi omogućio sipanje goriva u vlastita putnička motorna vozila na račun navedene ustanove, bez prethodnog izdavanja naloga za službena putovanja, a zaposlenim radnicima omogućio i korištenje službenog motornog vozila radi dolaska na posao i odlaska s posla, te tako sebi i drugima pribavio imovinsku korist u iznosu od 11.928,03‬ KM, a na štetu budžeta Republike Srpske", saopštilo je Republičko javno tužilaštvo.

U drugoj tački optužnice se navodi da su radnici dobijali naknade po osnovu troškova prevoza, a potom iste naknade podizali sa svojih računa i po nalogu direktora vraćali u računovodstvo škole, da bi isti bili evidentirani u neslužbenim evidencijama. Nakon toga je navedeni novac u iznosu od 7.959,28 KM optuženi prisvojio, te na način sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u navedenom iznosu, a na štetu budžeta Republike Srpske.

Optužnicom je predloženo da se Ljubiši Đuriću izrekne mjera bezbjednosti Zabrana vršenja poziva djelatnosti ili dužnosti, odnosno zabrana obavljanja dužnosti direktora osnovnih škola u određenom trajanju.   

Pratite nas i putem Vibera