PU Doboj

Direktor Specijalne bolnice prijavljen za zloupotrebu ”tešku” 500.000 KM

Dobojska policija podnijela je prijavu tužilaštvu protiv vlasnika firme ”Novo-teks” Novaka Milakovića, direktora Specijalne bolnice za hroničnu psihijatriju u Modriči Siniše Nikića, te još tri osobe zbog sumnje da su zloupotrebama javnih nabavki toj firmi pribavili korist u iznosu od 512.000 KM.

Izvještaj je podnesen Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju. Milaković je, kako se navodi, osumnjičen za krivično djelo zloupotrebe u postupku javne nabavke, a Nikić za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja. Prijavljeni su još i članovi Komisije za javne nabavke P.T. i T.V. iz Modriče i N.M. iz Doboja zbog sumnje da su počinili krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Ponuda s lažnim podacima

Kako saznajemo prijava se odnosi na navodne zloupotrebe prilikom nabavke hrane za potrebe pacijenata Specijalne bolnice. Prema nezvaničnim informacijama u prijavi se navodi da su ponude navodno sastavljane tako što su pojedini artikli, čija je realna cijena npr. 3KM, nuđeni za 0,2 KM. Time bi se pogodovalo firmi da kao najpovoljniji ponuđač dobije posao. Međutim, artikli s malom cijenom uzimani su u manjim količina, a uvećavana je cijena drugih artikala, koji su kupovani u većim količinama.

”Za N.M. postoji osnov sumnje da je kao odgovorno lice u privrednom društvu iz Banjaluke, u postupku javne nabavke sa zdravstvenom ustanovom iz Modriče predalo ponudu sa lažnim podacima u namjeri da time utiče na donošenje odluke naručioca nabavke, čime je navedenom privrednom društvu pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 512.438 KM”, saopšteno je iz PU Doboj.

Dodaje se da je direktor bolnice, kao odgovorno lice zaključio sporazum javnih nabavki sa društvom iz Banja Luke iako je znao da je ponuda bila zasnovana na nerealno niskim cijenama čime je navedenom privrednom društvu pribavilo protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 512.438 KM.

”Za P.T., N.M. i T.V. postoje osnovi sumnje da su kao predsjednik i članovi Komisije  za javne nabavke zdravstvene ustanove iz Modriče sačinili i potpisali zapisnik o otvaranju ponuda na osnovu koje je sačinjen Okvirni sporazum sa privrednim društvom iz Banjaluke, iako je bilo vidljivo da je ponuda zasnovana na nerelano niskim cijenama”, saopšteno je iz PU Doboj.

Nikić: To je politička igra

Direktor Specijalne bolnice Siniša Nikić za portal ATV-a kaže da je upoznat sa istragom koja je protiv njega pokrenuta, navodeći da se to ”vuče” godinama i da se iz njemu nepoznatih razloga periodično stavlja na ”dnevni red”.

”Mislim da u pitanju neka politička igra. Po mom dolasku u Ustanovu imali smo dvije ponude za nabavku hrane za pacijente. Mi smo tada odabrali ubjedljivo najpovoljnijeg ponuđača. Ako se dobro sjećam bio je za nekih 80-90.000 KM povoljniji od drugog ponuđača, koji prethodno nikada nije sarađivao sa bolnicama i bio je neozbiljan”, rekao je Nikić, naglašavajući da je to bilo vrijeme 2020. godine i pandemije korona virusa te da su došli u poziciju da pacijente ne mogu ostaviti bez hrane.

Dodaje da je on kao direktor Bolnice tada imenovao komisiju, koja je radila na toj nabavci.

”Dakle, to se istažuje od 2020. godine i ako ima elemenata neke odgovornosti ja sam spreman da odgovaram. Ali, ipak mislim da je tu u pitanju neka politička igra i da je tu cilj više kompromitacija. Ne bježim od odgovornosti. Ako postoji osnov i ima elemanata krivičnog djela neka podignu optužnicu i onda nek obavijeste javnost, a ne sada”, rekao je Nikić, napominju da je iznos kompletne nabavke bio 512.000 KM.

Na upit u vezi sa podnesenom prijavom Novak Milaković nam je prekinuo vezu.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

    ''Ko? Šta? Kada? Gdje? Zašto? Kako? I tu se pitanja ne zaustavljaju - otvoreno i odvažno.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)