ПУ Добој

Директор Специјалне болнице пријављен за злоупотребу ”тешку” 500.000 КМ

Добојска полиција поднијела је пријаву тужилаштву против власника фирме ”Ново-текс” Новака Милаковића, директора Специјалне болнице за хроничну психијатрију у Модричи Синише Никића, те још три особе због сумње да су злоупотребама јавних набавки тој фирми прибавили корист у износу од 512.000 КМ.

Извјештај је поднесен Окружном јавном тужилаштву у Добоју. Милаковић је, како се наводи, осумњичен за кривично дјело злоупотребе у поступку јавне набавке, а Никић за злоупотребу службеног положаја или овлашћења. Пријављени су још и чланови Комисије за јавне набавке П.Т. и Т.В. из Модриче и Н.М. из Добоја због сумње да су починили кривично дјело несавјестан рад у служби.

Понуда с лажним подацима

Како сазнајемо пријава се односи на наводне злоупотребе приликом набавке хране за потребе пацијената Специјалне болнице. Према незваничним информацијама у пријави се наводи да су понуде наводно састављане тако што су поједини артикли, чија је реална цијена нпр. 3КМ, нуђени за 0,2 КМ. Тиме би се погодовало фирми да као најповољнији понуђач добије посао. Међутим, артикли с малом цијеном узимани су у мањим количина, а увећавана је цијена других артикала, који су куповани у већим количинама.

”За Н.М. постоји основ сумње да је као одговорно лице у привредном друштву из Бањалуке, у поступку јавне набавке са здравственом установом из Модриче предало понуду са лажним подацима у намјери да тиме утиче на доношење одлуке наручиоца набавке, чиме је наведеном привредном друштву прибавио противправну имовинску корист у износу од 512.438 КМ”, саопштено је из ПУ Добој.

Додаје се да је директор болнице, као одговорно лице закључио споразум јавних набавки са друштвом из Бања Луке иако је знао да је понуда била заснована на нереално ниским цијенама чиме је наведеном привредном друштву прибавило противправну имовинску корист у износу од 512.438 КМ.

”За П.Т., Н.М. и Т.В. постоје основи сумње да су као предсједник и чланови Комисије  за јавне набавке здравствене установе из Модриче сачинили и потписали записник о отварању понуда на основу које је сачињен Оквирни споразум са привредним друштвом из Бањалуке, иако је било видљиво да је понуда заснована на нерелано ниским цијенама”, саопштено је из ПУ Добој.

Никић: То је политичка игра

Директор Специјалне болнице Синиша Никић за портал АТВ-а каже да је упознат са истрагом која је против њега покренута, наводећи да се то ”вуче” годинама и да се из њему непознатих разлога периодично ставља на ”дневни ред”.

”Мислим да у питању нека политичка игра. По мом доласку у Установу имали смо двије понуде за набавку хране за пацијенте. Ми смо тада одабрали убједљиво најповољнијег понуђача. Ако се добро сјећам био је за неких 80-90.000 КМ повољнији од другог понуђача, који претходно никада није сарађивао са болницама и био је неозбиљан”, рекао је Никић, наглашавајући да је то било вријеме 2020. године и пандемије корона вируса те да су дошли у позицију да пацијенте не могу оставити без хране.

Додаје да је он као директор Болнице тада именовао комисију, која је радила на тој набавци.

”Дакле, то се истажује од 2020. године и ако има елемената неке одговорности ја сам спреман да одговарам. Али, ипак мислим да је ту у питању нека политичка игра и да је ту циљ више компромитација. Не бјежим од одговорности. Ако постоји основ и има елеманата кривичног дјела нека подигну оптужницу и онда нек обавијесте јавност, а не сада”, рекао је Никић, напомињу да је износ комплетне набавке био 512.000 КМ.

На упит у вези са поднесеном пријавом Новак Милаковић нам је прекинуо везу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: