Trgovina drogom

ЕKSKLUZIVNO: Modričanin uhapšen u Brazilu sa vođom Balkanskog kartela

U akciji brazilske policije u kojoj je uhapšen Aleksandar Nešić, jedan od vođa balkanskog kartela, "pao" je i državljanin BiH A.T. (34) iz Modriče, ekskluzivno saznaje ATV.

Akcija je sprovedena 5. oktobra kada je u Sao Paolu uhapšeno 16 osoba za koje se sumnja da su bili povezani sa kriminalnom organizacijom "Primeiro Comando da Capital“ (PCC). Nešić je, kako prenose mediji u Brazilu, pronađen na obali Sao Paula, gdje je vodio pregovore o izvozu kokaina preko luke Santos.

"Sa Nešićem je u stanu pronađen i A.T. iz Modriče. Radi se o osobi koja ima prijavljeno prebivalište u Koprivni kod Modriče. Ranije je evidentiran kao bezbjednosno interesantna osoba sklona vršenju raznih krivičnih djela, među kojima se izdvaja upravo trgovina drogom", otkriva izvor ATV-a.

Španija protiv Balkanskog kartela - zaplijenjeno 2.300 kilograma kokaina

Španija protiv Balkanskog kartela - zaplijenjeno 2.300 kilograma kokaina

On navodi da ovo nije prvi put da je A.T. došao na radar inostranih istražnih organa, budući da je već u Švajcarskoj bio predmet istrage zbog trgovine narkoticima.

"U kojoj mjeri je ovaj Modričanin bio uključen u poslove uhapšenog Nešića zasada nije poznato i to je predmet dalje istrage", navodi izvor ATV-a.

Inače, Aleksandar Nešić godinama je živio i radio u Brazilu i označen je kao jedan od najvažnijih trgovaca drogom u Еvropi. Mediji u Srbiji prenose da je Aleksandar u Brazilu preuzeo ulogu svog oca Gorana Nešića zvanog Ciga, koji je u Srbiju izručen 2018. godine. Stariji Nešić je, prema pisanju medija, zbog jakih veza u narko krugovima bio poznat i kao "kokainski don".

Vođa balkanskog kartela: Ovo je Srbin uhapšen zbog šverca tone kokaina

Vođa balkanskog kartela: Ovo je Srbin uhapšen zbog šverca tone kokaina

Kriminalna organizacija "Primeiro Comando da Capital" godinama je pod istragom Federalne policije u Brazilu, a njihove veze sa kriminalcima sa Balkana otkrivene su i u ranijim akcijama Državnog tužilaštva. Prema operativnim podacima PCC šalje kokain ka Еvropi, gdje ga preuzimaju grupe povezane sa italijanskom mafijom iz Kalabrije, poznatom kao "Ndrangheta", koja je odgovorna za logistiku kako bi droga stigla do zemalja Istočne Еvrope. Tek nakon toga, kokain se distribuiše preko Srba.

Istraga je počela kada je 5,5 tona kokaina zaplijenjeno na brazilskom ribarskom brodu na obali Afrike. Nakon toga, još jedna zaplijena od 2 tone droge desila se takođe na ribarskom brodu u međunarodnim vodama.

Hrvat uhapšen u Belgiji sa 2,7 tona kokaina

Hrvat uhapšen u Belgiji sa 2,7 tona kokaina

Kokain koji su slali Srbi bio je transportovan ribarima i stizao je do ribarskih brodova kako bi bio podignut na otvorenom moru. Prema navodima Federalne policije, Aleksandar Nešić je bio taj koji je pregovarao sa PCC i koordinisao logistiku.

Postoje osnovi sumnje, da je uhapšena grupa bila povezana sa zaplijenama kokaina iz aprila i avgusta 2022. godine, kada je zaplijenjeno 5,7 tona u Zelenortskim ostrvima i 1,3 tone kokaina u Brazilu.

Razbijanje ove organizovane kriminalne grupe jedna je u nizu uspjeha u zajedničkoj međunarodnoj borbi protiv "Balkanskog kartela". U akciji su učestvovali Federalna policija Brazila, Nacionalna policija Zelenortskih ostrva, Uprava kriminalističke policije Republike Srbije, Nacionalna agencija za kriminal UK, američka DЕA, Еvropol i MAOC-N.


Pratite nas i putem Vibera