Александар Нешић

Вођа балканског картела: Ово је Србин ухапшен због шверца тоне кокаина

  • Извор: Блиц
  • 07.10.2023. 11:16

Србин који је јуче ухапшен у Бразилу, означен је као један од вођа у оквиру балканског картела, а у питању је Александар Нешић, који већ годинама живи у Бразилу како преносе тамошњи медији.

- Један од најважнијих трговаца дрогом у Европи је ухапшен у Бразилу током операције Федералне полиције. Александар Нешић је пронађен на обали Сао Паула, гдје је водио преговоре о извозу кокаина преко луке Сантос - преносе бразилски медији.

Овај нарко-дилер је преузео улогу од свог оца Горана Нешића, који је изручен у Србију 2018. Подсјетимо, Горан Нешић звани Цига је познат и као "краљ кокаин" и "кокаински дон", због својих јаких веза у оквиру нарко картела.

”Трагач” открио седам килограма марихуане и пола киле кокаина

”Трагач” открио седам килограма марихуане и пола киле кокаина

Након годину и по дана заједничког напорног рада полиција са обје стране Атлантског океана, бразилска полиција 5. октобра извршила је претрес на више локација и ухапсила 16 лица, од којих су нека, како се сумња, били повезана са криминалном организацијом „Примеиро Цомандо да Цапитал“ (ПЦЦ), док се српски држављанин ухапшен због сумње да је био организатор ове ОКГ сумњичи за организовање бројних пошиљки наркотика између два континента.

Пословање ПЦЦ-а са криминалном групом из Балкана већ је било откривено у истраживањима Полицијског одјељења и Државног тужилаштва у Сао Паулу.

Четири килограма кокаина: Ухапшена два лица у моменту примопредаје дроге

Четири килограма кокаина: Ухапшена два лица у моменту примопредаје дроге

ПЦЦ шаље кокаин ка Европи, гдје га преузимају групе повезане са италијанском мафијом из Калабрије, познатом као Ндрангхета, која је одговорна за логистику како би дрога стигла до земаља Источне Европе. Тек након тога, кокаин се дистрибуира преко Срба.

Истрага је почела када је 5,5 тона кокаина заплијењено на бразилском рибарском броду на обали Африке. Након тога, још једна запљена од 2 тоне дроге десила се такође на рибарском броду у међународним водама.

Шесторка ухапшена у Београду због шверца 320 kg кокаина

Шесторка ухапшена у Београду због шверца 320 kg кокаина

Кокаин који су слали Срби био је транспортован рибарима и стизао је до рибарских бродова како би био подигнут на отвореном мору. Према наводима Федералне полиције, Александар Нешић је био тај који је преговарао са ПЦЦ-ом и координирао логистику.

Иако је означен као један од највећих трговаца дрогом на свијету, Нешић је осуђен на казну од годину и по дана затвора због вожње у пијаном стању, тјелесне повреде за воланом и непоштовање ауторитета.

Постоје основи сумње, да је ухапшена организована криминална група била повезана са запљенама кокаина из априла и августа 2022. године, када је заплијењено 5,7 тона у Зеленортским острвима и 1,3 тоне кокаина у Бразилу.

Хрват ухапшен у Белгији са 2,7 тона кокаина

Хрват ухапшен у Белгији са 2,7 тона кокаина

Разбијање ове организоване криминалне групе једна је у низу успјеха у заједничкој међународној борби против „Балканског картела“, а српска полиција је достављањем оперативних података још једном потврдила да је поуздан и посвећен међународни партнер у борби против организованог криминала.

У акцији су учествовали Федерална полиција Бразила, Национална полиција Зеленортских острава, Управа криминалистичке полиције Републике Србије, Национална агенција за криминал УК, америчка ДЕА, Европол и МАОЦ-Н.

Пратите нас и путем Вибера

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина