Трговина дрогом

ЕКСКЛУЗИВНО: Модричанин ухапшен у Бразилу са вођом Балканског картела

У акцији бразилске полиције у којој је ухапшен Александар Нешић, један од вођа балканског картела, "пао" је и држављанин БиХ А.Т. (34) из Модриче, ексклузивно сазнаје АТВ.

Акција је спроведена 5. октобра када је у Сао Паолу ухапшено 16 особа за које се сумња да су били повезани са криминалном организацијом "Primeiro Comando da Capital“ (PCC). Нешић је, како преносе медији у Бразилу, пронађен на обали Сао Паула, гдје је водио преговоре о извозу кокаина преко луке Сантос.

"Са Нешићем је у стану пронађен и А.Т. из Модриче. Ради се о особи која има пријављено пребивалиште у Копривни код Модриче. Раније је евидентиран као безбједносно интересантна особа склона вршењу разних кривичних дјела, међу којима се издваја управо трговина дрогом", открива извор АТВ-а.

Шпанија против Балканског картела - заплијењено 2.300 килограма кокаина

Шпанија против Балканског картела - заплијењено 2.300 килограма кокаина

Он наводи да ово није први пут да је А.Т. дошао на радар иностраних истражних органа, будући да је већ у Швајцарској био предмет истраге због трговине наркотицима.

"У којој мјери је овај Модричанин био укључен у послове ухапшеног Нешића засада није познато и то је предмет даље истраге", наводи извор АТВ-а.

Иначе, Александар Нешић годинама је живио и радио у Бразилу и означен је као један од најважнијих трговаца дрогом у Европи. Медији у Србији преносе да је Александар у Бразилу преузео улогу свог оца Горана Нешића званог Цига, који је у Србију изручен 2018. године. Старији Нешић је, према писању медија, због јаких веза у нарко круговима био познат и као "кокаински дон".

Вођа балканског картела: Ово је Србин ухапшен због шверца тоне кокаина

Вођа балканског картела: Ово је Србин ухапшен због шверца тоне кокаина

Криминална организација "Primeiro Comando da Capital" годинама је под истрагом Федералне полиције у Бразилу, а њихове везе са криминалцима са Балкана откривене су и у ранијим акцијама Државног тужилаштва. Према оперативним подацима PCC шаље кокаин ка Европи, гдје га преузимају групе повезане са италијанском мафијом из Калабрије, познатом као "Ndrangheta", која је одговорна за логистику како би дрога стигла до земаља Источне Европе. Тек након тога, кокаин се дистрибуише преко Срба.

Истрага је почела када је 5,5 тона кокаина заплијењено на бразилском рибарском броду на обали Африке. Након тога, још једна заплијена од 2 тоне дроге десила се такође на рибарском броду у међународним водама.

Хрват ухапшен у Белгији са 2,7 тона кокаина

Хрват ухапшен у Белгији са 2,7 тона кокаина

Кокаин који су слали Срби био је транспортован рибарима и стизао је до рибарских бродова како би био подигнут на отвореном мору. Према наводима Федералне полиције, Александар Нешић је био тај који је преговарао са PCC и координисао логистику.

Постоје основи сумње, да је ухапшена група била повезана са заплијенама кокаина из априла и августа 2022. године, када је заплијењено 5,7 тона у Зеленортским острвима и 1,3 тоне кокаина у Бразилу.

Разбијање ове организоване криминалне групе једна је у низу успјеха у заједничкој међународној борби против "Балканског картела". У акцији су учествовали Федерална полиција Бразила, Национална полиција Зеленортских острва, Управа криминалистичке полиције Републике Србије, Национална агенција за криминал УК, америчка ДЕА, Европол и MAOC-N.


Пратите нас и путем Вибера