Ubistvo Ćuluma

Kako je tužilaštvu pala optužnica sa ”neoborivim dokazima”

  • Izvor: ATV
  • 26.09.2023. 21:02

Republičko javno tužilaštvo (RJT) Republike Srpske prošle sedmice doživjelo je novi težak poraz kada im je pred Okružnim sudom u Banjaluci ”pala” optužnica protiv Siniše Šakića zvanog Kinez za teško ubistvo Slaviše Ćuluma, koji je izrešetan u sačekuši 15. maja 2020. u Dragočaju kod Banjaluke.

Šakić je oslobođen optužbe, a kako je saopštio predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić takva odluka je donesena jer tužilaštvo nije dokazalo da je počinio djelo koje mu je stavljeno na teret. Isto to tužilaštvo uvjeravalo je javnost tri godine da postoje ”neoborivi dokazi” protiv Šakića i nepoznate osobe.

I MUP RS je nakon Šakićevog hapšenja u julu 2020. godine saopštio da su ”prikupili neoborive materijalne dokaze da je osumnjičeni direktan izvršilac pomenutog krivičnog djela, te mu je u potpunosti razbijen lažni alibi da je u vrijeme izvršenja krivičnog djela boravio u Republici Hrvatskoj”.

Na osnovu ”neoborivih dokaza” Šakić je u pritvoru proveo više od tri godine, što mu nesumnjivo daje pravo i mogućnost da to masno naplati od poreskih obveznika Republike Srpske, ukoliko presuda postane pravosnažna.

Šakić oslobođen optužbi za ubistvo Ćuluma

Šakić oslobođen optužbi za ubistvo Ćuluma

Tokom suđenja krunski dokaz tužilaštva bio je Šakićev DNK trag koji je otkriven, na grani, nedaleko od mjesta zločina. Na istoj grani se zapravo nalazio DNK tri osobe, a vještak je naveo da je većinski donor bio optuženi. Oružje kojim je Ćulum ubijen nije pronađeno (dvije automatske puške), kao ni motocikl koji je korišten u ubistvu...

Dok je postupak trajao, u javnosti su se pojavile i nezvanične informacije da je u planiranju i izvršenju Ćulumovog ubistva bilo uključeno više osoba. Njihovi identiteti navodno su utvrđeni dekripcijom komunikacija sa famozne aplikacije ”Skaj” (Sky Ecc), čije je dešifrovanje uzdrmalo kriminalne organizacije širom svijeta. U javnosti su isplivale i pojedine poruke i fotografije iz tih komunikacija.

Ispostavilo se da je MUP RS, na osnovu podataka iz kriptovanih telefona, početkom 2022. godine Republičkom tužilaštvu dostavio izvještaj o otkrivanju svih izvršilaca uključenih u planiranje, pripremanje i izvršenje Ćulumovog ubistva. Osim Šakića, u izvještaju se našlo osam novih imena.

Tužilaštvo je ubrzo donijelo naredbu o sprovođenju istrage, te se preko Ministarstva pravde BiH obratilo nadležnim organima Francuske, da im putem međunarodne pravne pomoći dostavi raspoložive dokaze iz kriptovane komunikacije.

Pogledajte reakciju Šakića nakon oslobođajuće presude za ubistvo Ćuluma

Pogledajte reakciju Šakića nakon oslobođajuće presude za ubistvo Ćuluma

Kako je potvrđeno ATV-u podaci sa ”Skaja”, za tražene korisnike ”kripti”, Ministarstvu pravde BiH su dostavljeni u septembru 2022. godine. Međutim, ti dokazi se na Šakićevom suđenju nisu pojavljivali...

Zapravo tužilaštvo se tek poslije sedam mjeseci, u aprilu 2023. godine, obratilo MUP-u RS sa zahtjevom za analizu dobijenog sadržaja komunikacija sa aplikacije ”Skaj”. Analiza je, kako saznajemo, dostavljena tužilaštvu prije nego što je Šakiću okončano suđenje, ali sudu ti dokazi nisu prezentovani, iako su izvođeni dodatni dokazi, te dokazi replike i duplike.

Pravnici kažu da, prema zakonu, tužilaštvo nove dokaze ne može da koristi ni u žalbi na oslobađajuću presudu, ukoliko su im bili dostupni prije završetka suđenja (glavnog pretresa). Moći će ih koristiti u nekom novom postupku, protiv nekih drugih optuženih. Šta se u tim dokazima i ”Skaj” prepiskama nalazi, i da li bi to promijenilo tok suđenja, u to ne želimo niti treba da ulazimo. Činjenica je da oni postoje i da je policija svoj posao odradila i sve dostavila tužilaštvu.

Šakićev advokat: Presuda očekivana; Ovo je tek prvo poluvrijeme

Šakićev advokat: Presuda očekivana; Ovo je tek prvo poluvrijeme

Nakon presude Šakiću, republički tužilac Snježana Petković je izjavila da je ”jako iznenađena oslobađajućom presudom”, najavivši da će se žaliti drugostepenom sudu.

”Smatram da je bilo dovoljno dokaza za presuditi”, rekla je Petković.

Na pitanje zašto nisu korišteni dokazi iz ”Skaj” aplikacije Petković je navela:

”Nemojte me to pitati. To je drugi predmet, drugi postupak... Tražite podatke od tužilaštva i dostavićemo ono što možemo”, rekla je Petković.

ATV je pismenim putem odgovor zatražio od specijalnog tužioca Miodraga Bajića, ali odgovor nismo dobili.

”Tužilaštvo ne može komentarisati sudske odluke. Oslobađajućom presudom nismo zadovoljni i uložićemo žalbu”, navela je u odgovoru portparol RJT Dragica Tojagić.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.