Pronađen u Americi

Najmanje tri žrtve optužile Seada Miljkovića za mučenje u bh. zatvorima

  • Izvor: Agencije
  • 16.12.2023. 21:55

Najmanje tri žrtve svjedočile su da je Sead Miljković (51) bio među zatvorskim čuvarima koji su ih mučili tokom zarobljeništva u bh. zatvorima, stoji u sudskoj dokumentaciji koju su objavili američki mediji.

Naime, Sead Miljković (51), porijeklom iz BiH je i zvanično optužen za mučenje zatvorenika u BiH tokom rata. Optužnica protiv njega je potvrđena šestog decembra, saopšteno je iz Kancelarije državnog pravobranilaštva SAD, prenijeli su tamošnji mediji.

Kako stoji u ovoj odvojenoj optužnici, Miljković je bio pripadnik Obezbjeđenje objekata i lica (OBL), policije takozvane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna.

Za zimu potroši svega 4 metra drva: Otkrio svoju tajnu

Za zimu potroši svega 4 metra drva: Otkrio svoju tajnu

“Sead Miljković je navodno mučio zatvorenike, a potom je decenijama kasnije lagao o svom identitetu kako bi dobio američki pasoš”, rekla je Nikole M. Argentieri u saopštenju za javnost, prenijele su Nezavisne novine.

Kako prenose američki mediji prva žrtva je rekla da je Miljković bio među čuvarima koji su ga teško pretukli u više navrata, koristeći gumene palice, metalne cijevi i kundake. Ova žrtva tvrdi da joj je Miljković rekao da će je zaklati nožem ili bajonetom.

Zbog nestašice prasadi drastično poskupjela jagnjad

Zbog nestašice prasadi drastično poskupjela jagnjad

Druga žrtva je posvjedočila da ju je tukao “palicama i lopatom” nanoseći mu teške povrede, stoji u optužnici. I ova žrtva je navela da su Miljković i ostali tjerali zatvorenike da se međusobno bore te im prijetili ubistvom.

U svjedočenju treće žrtve stoji da ga je Miljković u više navrata tukao palicom i lopatom, od čega je jednom izgubio svijest i mislio da će umrijeti.

Povodom optužnice oglasio se i Miljkovićev advokat Brajan Hos, koji je u izjavi za američke medije rekao da je prava rijetkost da SAD podignu optužnicu za zločine počinjene u inostranstvu, ali da je njegov klijent spreman da odgovara i pred sudovima u BiH:

“Bosna i Hercegovina ima svoje sudove, svoje procedure, koje se bave ovakvim slučajevima. Zašto SAD ima interes da troši sopstvene resurse kada te zemlje same mogu suditi takve slučajeve”, rekao je Hos.

Dječak (14) divljao automobilom 113 na sat, a otac sjedio pored njega

Dječak (14) divljao automobilom 113 na sat, a otac sjedio pored njega

Kako su američki mediji prenijeli, u slučaju da bude proglašen krivim, prijeti mu do 20 godina zatvora po svakoj od tačaka optužnice.

Podsjetimo, Miljković, koji je u SAD živio pod prezimenom Dukić, uhapšen je 6. juna u Ist Ridžu. On je posljednje 24 godine živio miran život sa suprugom i kćerkom u maloj kući u Tenesiju. Međutim, početkom juna u njegovu kuću upadaju imigracioni policajci na osnovu naloga za pretres i optužnice u kojoj se navodi da se on ne preziva Dukić, nego Miljković, i da je na Interpolovoj crvenoj listi jer ga Bosna i Hercegovina tereti za ratne zločine. Iako je promijenio ime, nije mogao da promijeni otiske prstiju, a prema američkom Odeljenju za nacionalnu bezbjednost (DHS), upravo su njegovi biometrijski markeri pomogli u potvrđivanju njegovog pravog identiteta.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.