Prvenstvo prolaza

Nehatno izazvao saobraćajku u kojoj je poginuo motociklista

Okružni sud u Istočnom Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Aleksandra Rakića (32) iz Višegrada zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo motociklista Saša Pecikoza (31) iz Višegrada.

Optužnicom Rakiću je na teret stavljeno da je, iz nehata, počinio krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja za koje je zakonom zaprijećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Tragedija se dogodila 22. avgusta 2020. godine oko 13.30 časova u ulici Užičkog korpusa u Višegradu. Rakić je upravljao ”audijem A3” i kretao se iz Višegrada prema Vardištu kada je oduzeo prvenstvo prolaza motociklu ”kavasaki” kojim je upravljao Pecikoza.

”Optuženi je ”audijem A3”, vlasništvo Č.R, izazvao saobraćajnu nezgodu u ulici Užičkog korpusa, na način što se nije pridržavao saobraćajnih propisa. Uključio se na put, prije propuštanja motocikla ”kavasaki” kojim je upravljao oštećeni, a da se prethodno nije uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge učesnike u saobraćaju, vodeći pri tome računa o položaju vozila i pravcu i brzini kretanja”, navodi se u optužnici.

Dodaje se da, iako je optuženi bio svjestan da svojom radnjom može učiniti krivično djelo, olako je držao da do toga neće doći ili da će ga moći spriječiti.

Usljed toga, kako se navodi, Pecikoza je čeonim dijelom motocikla udario u lijevi središnji dio ”audija”. Nakon toga je izgubio kontrolu i pao s motocikla zadobivši višestruke prelome i povrede od kojih je preminuo.

Pratite nas i putem Vibera