Zagreb

Odron na otpadu: Radnik ostao bez ruke?

  • Izvor: Večernji.hr
  • 04.12.2023. 09:38

Dvije osobe su povrijeđene prilikom odrona otpada u zagrebačkom naselju Jakuševac, potvrdila je policija za hrvatske medije. Kako javljaju, povrijeđen je radnik koji je ostao bez ruke.

"Jutros, 4. decembra, oko 6.40 sati u Zagrebu na deponiji Jakuševec došlo je do odrona smeća. Dvije osobe su povrijeđene. Od 7. 55 sati zatvorena je Sajmišna cesta od Mičevca do Jakuševca u smjeru zapada. Osigurano je mjesto događaja“, kazali su iz policije. 

Izvori iz Čistoće su za Večernji list rekli kako je teže povrijeđen komunalni radnik Josip T. Prilikom incidenta teško mu je stradala ruka, a u ovim se trenucima ljekari bore da je spase.  

Ovo je muškarac čije je tijelo pronađeno pored Vanjinog

Ovo je muškarac čije je tijelo pronađeno pored Vanjinog

"Ovo klizište je puno veće nego prvo jer je masa izašla s plohe i zaštitnog kanala, probila ogradu i zaustavila se na pristupnoj cesti“, kaže Pavao Barbarić iz Novog sindikata podružnice Čistoća. 

Tzv. nožica klizišta probila je ogradu u blizini kompostane pa Barbarić smatra da je razlog klizanja, kao i u prvom slučaju, nepravilno slaganje kontaminiranog biootpada s miješanim komunalnim. Policija, hitna i rukovodeći kadrovi Čistoće, dodaje, još su na terenu. 

Podsjetimo, veliko klizište prečnika nekoliko desetaka metara na odlagalištu se otvorilo 11. novembra, a javnost je za njega saznala pet dana kasnije. Iz zagrebačke Gradske uprave tek su nakon pisanja medija izvijestili da je djelomično urušen zapadni dio odlagališta otpada Prudinec/Jakuševec, no niko nije povrijeđen, nema povećane koncentracije odlagališnih gasova i odlagalište uredno funkcioniše.

Nezgoda u BiH: Hitna se zabila u stub

Nezgoda u BiH: Hitna se zabila u stub

"Odmah su preduzete sve mjere sigurnosti, što uključuje zabranu pristupa plohi na kojoj se djelomično urušavanje dogodilo i mjerenje odlagališnih gasova na lokaciji. Rezultati mjerenja nisu pokazali povećane koncentracije te zdravlje građana ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo", naveli su iz Gradske uprave u prijašnjem incidentu.

Kažu da prema podacima na mjernoj stanici Jakuševec, u razdoblju nakon klizišta, nisu zabilježena prekoračenja satnih ni dnevnih vrijednosti parametara mjerenja. Sva mjerenja obavljaju akreditirane kompanije u skladu s ishođenim dozvolama. Ističu i da prilikom djelomičnog urušavanja nije bilo povrijeđenih, a Zagrebački holding odmah po nastanku događaja obavijestio je Državni inspektorat. Prve procjene ukazuju na velike količine padavina kao mogući uzrok djelimičnog urušavanja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: