Optužnica

Pravni apsurdi: Ivović izručen Crnoj Gori, pa optužen za falsifikovanje isprave

Nikola Ivović (33) iz Kotora, kome se zajedno sa Dušanom Šiljem (25) sudi u Crnoj Gori za ubistvo Stefana Šarovića u Đenovićima, optužen je u Republici Srpskoj za falsifikovanje isprave.

Optužnicu protiv Ivovića podiglo je Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu, da bi je 5. decembra  potvrdio Osnovni sud u Sokocu. Ivoviću se na teret stavlja da je počinio krivično djelo falsifikovanje isprave i to lične karte i vozačke dozvole Republike Slovenije.

”U neutvrđenom periodu optuženi je pribavio lažne dokumente, izdate od nadležnog organa Slovenije na ime Teo Burnič, u namjeri da ih upotrebi kao prave, sjestan da se radi o lažnim ispravama jer navedene lična karta i vozačka dozvola nikad nisu izdate od strane nadležnih organa Republike Slovenije”, navodi se u optužnici.

Na Palama uhapšen Nikola Ivović, osumnjičen za teško ubistvo

Na Palama uhapšen Nikola Ivović, osumnjičen za teško ubistvo

Radi se o dokumentima koji su istražioci Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Srpske pronašli kod Ivovića 18. jula 2020. godine kada su ga uhasili u Palama na osnovu potjernice Interpola Podgorica, raspisane upravo zbog Šarovićevog ubistva.

Inače, Ivović je 6. avgusta 2020. godine izručen Crnoj Gori i nejasno je zašto je optužnica za falsifikovanje dokumenata podignuta tek sada, kada je praktično nedostupan istražnim organima BiH, a ne prije nego što je izručen Crnoj Gori?!

Treba napomenuti da se Ivović, zajedno sa Šiljem, nalazio u istražnom zatvoru u ”Spužu” u Podgorici do 6. novembra ove godine. Taj dan pritvor im je ukinut, jer je proteklo tri godine od podizanja optužnice, a da presuda za ubistvo Šarovića nije donesena. Obojica su pušteni da se brane sa slobode, što je izazvalo javno negodovanje porodice Šarović.

Suđenje je trebalo biti nastavljeno 4. decembra, ali je odgođeno zbog bolesti Šilja, državljanina BiH, koji je takođe bio u bjekstvu od crnogorskog pravosuđa. U junu 2019. godine je uhapšen u Istočnom Sarajevu i naknadno izručen Crnoj Gori.

Nastavak suđenja za ubistvo Šarovića zakazano im je za 22. januar u Višem sudu u Podgorici.

Podsjetimo, više državno tužilaštvo u Podgorici Šilju i Ivoviću na teret stavlja da su na podmukao način ubili Stefana Šarovića 6. juna 2019. godine kod vile ”Akacija” u Đenovićima, kada je u njega ispaljeno šest metaka.

U Istočnom Sarajevu uhapšen Dušan Šilj

U Istočnom Sarajevu uhapšen Dušan Šilj

Optuženi su za teško ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja.

”Nakon zajedničkog boravka sa S.Š. u ugostiteljskom objektu „K.“ iskoristili su njegovo povjerenje i prijateljstvo i predložili mu da ih prati. Š.D. i I.N. su upravljali motociklom,,A.“, dok se za njima, po nagovoru optuženih, kretao S. Š. motociklom marke „Y.“, kojim je upravljao Đ.P. Kada su došli na raskrsnicu jadranske magistrale sa lokalnim putem, Š.D. je po dogovoru pošao sa I.N., zajedno sa S. Š., kojeg su prethodno na prevaran način namamili, a potom su se uputili ka kompleksu ”Akacija”, piše u optužnici.

Dušan Šilj bacio bombu na diskoteku, planirao još jedan napad

Dušan Šilj bacio bombu na diskoteku, planirao još jedan napad

Dodaje se da su okrivljeni dolaskom u dvorište kompleksa, iz prethodno pripremljenog oružja, pištolja NN marke, kalibra 7,65 mm i. 7,62 mm u Šarovića ispalili više hitaca. Zatim su se motociklom pobjegli lokalnim putem.

Pogledajte snimak privođenja Dušana Šilja

Pogledajte snimak privođenja Dušana Šilja



Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.