Hrvatska

Ubistvo u psihijatrijskog bolnici: Usmrtio cimera zbog glasne muzike

  • Izvor: Crna-hronika.info
  • 27.04.2024. 21:46

Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci podiglo je optužnicu protiv 26-godišnjeg mladića zbog ubistva koje se dogodilo 31. januara 2024. godine u Psihijatrijskoj bolnici na Rabu.

Mladić je optužen da je u neuračunljivom stanju, koje mu nije dozvoljavalo da shvati značenje svojih postupaka ni da ih kontroliše, šakama zadao smrtonosne povrede 59-godišnjem cimeru s kojim je dijelio sobu.

Incident se zbio nakon što je između njih dvojice izbio sukob zbog glasno puštane muzike na tranzistoru.

Detalji neuspjelog državnog udara u Njemačkoj: Na listi za odstrel i Olaf Šolc

Detalji neuspjelog državnog udara u Njemačkoj: Na listi za odstrel i Olaf Šolc

Tužilaštvo, uz podizanje optužnice, traži i određivanje istražnog zatvora prema odredbama Zakona o krivičnom postupku (ZKP), posebno ističući odredbe koje se odnose na osobe s duševnim smetnjama.

Optuženi i pokojni su bili na dobrovoljnom liječenju u bolnici, što dodatno komplicira pravni i etički kontekst ovog slučaja.

Psihijatrijska evaluacija optuženog biće ključni element u daljnjem postupku, gd‌je će se procjenjivati njegova sposobnost za učestvovanje u suđenju i razumijevanje posljedica svojih postupaka u trenutku incidenta.

Pojačana inspekcijska kontrola u pečenjarama

Pojačana inspekcijska kontrola u pečenjarama

Nadležni organi i bolnica nastaviće saradnju kako bi se razjasnile sve okolnosti ovog tragičnog događaja i poduzele adekvatne mjere za sprječavanje sličnih incidenata u budućnosti.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: