Kantonalni sud u Sarajevu

Ukinuta prvostepena presuda Amiru Zukiću i ostalim kojom su bili krivi za primanje mita

  • Izvor: SRNA
  • 12.07.2023. 15:07

Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su Amir Zukić, Safet Bibić, Esed Džananović, Ramiz Karavdić i Senad Trako proglašeni krivim za primanje dara i nezakonito posredovanje prilikom zapošljavanja 2016. godine, a Asim Sarajlić i Nedžad Trako oslobođeni, te je predmet vraćen Opštinskom sudu na ponovno odlučivanje.

"Doneseno je rješenje kojim se ukida prvostepeno rješenje i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje. Spis je vraćen Opštinskom sudu 26. aprila", rečeno je Birnu iz Kantonalnog suda.

Optužnica u ovom predmetu potvrđena je 2017. godine, a tokom suđenja je saslušano 110 svjedoka i vještaci, te uvedeno 300 materijalnih dokaza.

Prvostepena presuda je izrečena krajem jula prošle godine.

Zukić, koji je u to vrijeme bio generalni sekretar SDA i poslanik u Parlamentu Federacije BiH, prvostepenom presudom Opštinskog suda osuđen je na tri godine zatvora, a istu kaznu dobio je i Džananović, tadašnji izvršni direktor za "Elektrodistribuciju" federalne "Elektroprivrede".

Bivši generalni sekretar SDA proglašen nepoželjnim u SAD

Bivši generalni sekretar SDA proglašen nepoželjnim u SAD

Bibić, koji je bio tehničar na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i član više upravnih i nadzornih odbora, osuđen je na šest godina, Karavdić na dvije, a Senad Trako, tadašnji funkcioner BPS-a, na godinu i po zatvora, javlja Birn.

Oni su tada bili proglašeni krivim za primanje dara i trgovinu uticajem nezakonitim posredovanjem prilikom zapošljavanja više lica, od kojih su traženi iznosi od 11.000 do 20.000 KM. Novac je u nekim slučajevima predavan, a u nekima nije jer je došlo do hapšenja optuženih.

Prvostepenom presudom je bilo naloženo oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi od Bibića u ukupnom iznosu od 80.000 KM, a od drugih su oduzeti telefoni kojima su razmijenjivali poruke prilikom činjenja krivičnih djela.

Oduzimanje imovinske koristi od Zukića i drugih je odbijeno jer nije došlo do primopredaje novca.

Pratite nas i putem Vibera

  • 08:00 Еmisija: Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.