Plantaža 2023

Zbog uzgoja marihuane uhapšen sin kontroverznog profesora

Slaviša Šakota, sin kontroverznog profesora banjalučke Tehnološke škole Spase Šakote, uhapšen je u okviru akcije ”Plantaža 2023”, a u pretresu kuće koju je koristio policija je pronašla laboratoriju za uzgoj marihuane, 2,6 kilograma te droge, više osušenih stabljika i nelegalno oružje.

U PU Banjaluka navode da je akcija rađena u saradnji sa Okružnim javnim tužilaštvom u Banjaluci. Po naredbi suda izvršen je pretres kuće, dvorišta i pomoćnih objekata koje je osumnjičeni koristio.


”Tom prilikom je pronađena i oduzeta kompletna laboratorija za vještački uzgoj droge, više različitih pakovanja u kojima se nalazi oko 2.640 grama marihuane, jedna stabljika indijsku konoplju, 15 osušenih stabljika, dvije digitalne vage, puška sa optičkim nišanom i prigušivačem, 456 komada municije, više komada minsko-eksplozivnih sredstava i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela”, saopšteno je iz PU Banjaluka.

PU Banjaluka: Otkrivena laboratorija za uzgoj marihuane

PU Banjaluka: Otkrivena laboratorija za uzgoj marihuane

Dodaju da se Šakoti na teret stavlja da je počinio krivična djela neovlaštena proizvodnja i promet droge i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.


U PU Banjaluka saznajemo da Slaviša ranije nije prolazio kroz policijske evidencije. S druge strane njegov otac Spaso je 2017. godine bio osuđen na šest mjeseci zatvora zbog seksualnog uznemiravanja dvije maloljetne učenice. Pravosnažnu presudu je ukinuo Ustavni sud zbog retroaktivne primjene zakona i naredio novo suđenje. U međuvremenu postupak je obustavljen zbog zastare, a Spaso je vraćen na posao, što je izazvalo ogorčenje javnosti.

Zanimljivo je da je Spaso pokušao da se izbjegne kažnjavanje pa je platio 30.000 KM Nenadu Beriću da mu ”sredi” oslobađajuću presudu za seksualno uznemiravanje učenica. Kako do toga nije došlo, tražio je novac nazad, ali je Berić odlučio da ga zastraši miniranjem automobila u oktobru 2017. godine.

Šakota svjedočio o eksploziji: Berić je želio da me ubije zbog 30 000 KM

Šakota svjedočio o eksploziji: Berić je želio da me ubije zbog 30 000 KM

Angažovao je Aleksandra Savića i na točkove Šakotinog ”mercedesa” podmetnuli su četiri ručne bombe koje su se aktivirale kada je profesor sjeo u automobil i krenuo u rikverc. U seriji eksplozija, koje su potresle cijelu Banjaluku, Šakota je lakše ranjen kao i slučajni prolaznik. Bili su ugroženi životi još devet osoba, a oštećeno je više poslovnih prostora, dok su u požaru izgorjela tri automobila. Berić je zbog podstrekavanja ubistva osuđen na 10 godina, a Savić na devet godina zatvora zbog pokušaja ubistva Šakote.

Pratite nas i putem Vibera