Evakuisano 80 ljudi

Eksplozivni plin u centru Raba, zatvoren dio grada

  • 26.06.2019. 07:15

U centru grada Raba u Hrvatskoj utvrđena je prisutnost plina. Dio grada je zatvoren.

Plin u vazduhu primijećen je još u ponedjeljak u kasnim popodnevnim satima na području gradske jezgre, a sve se pojačalo sinoć. Na terenu su policija, vatrogasci i civilna zaštita.  

Evakuisano oko 80 ljudi

- Juče u 17:07 dobili smo dojavu da se osjeti miris plina. Po toj dojavi izašli smo na teren i započeli s radnjama. Izmjerili smo plin i utvrdili da se radi o eksplozivnoj koncentraciji. Riječ je o plinu propan-butan. Nakon što smo ustanovili da je riječ o koncentraciji plina koja može eksplodirati, krenuli smo u evakuisanje stanovnika. Dio stanovnika evakuisan je još sinoć - rekao je za Index komandir DVD-a Rab Milivoj Ličina. 

Poznat je i uzrok curenja plina koji je ispod stare gradske jezgre Raba stvorio bazen plina. 

- Došlo je do pucanja plinskog cjevovoda i kroz tu je rupu plin iscurio u zemlju. Mi ispod gradske jezgre imamo jezero plina. Uspjeli smo ograničiti kretanje i sad možemo samo čekati da prirodi odradi svoje i da se ta koncentracija očisti. Ozračujemo unutrašnje otvore, kanalizacijske otvore i konstantno mjerimo koncentraciju plina. Koristimo i nadtl - rekao je Ličina.

Policija ogradila dio grada 

- Policija s Raba je na terenu, oni su fizički postavili prepreke, osiguravaju područje - rekao je vatrogasni  Ličina.

Foto: 24sata.hr

Tagovi:
  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Dosije (R)

    U novoj sezoni otvaramo slučajeve ubistva koja su potresla region, pričamo o nekažnjenim ratnim zločinima, koji čekaju pravdu, portretišemo heroje našeg i prošlog vremena, donosimo velike priče 'malih' ljudi, govorimo otvoreno o teškim temama.

  • 13:30 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    ''Kroz objektiv kamere vođeni avanturistom, putopiscem i simpatičnim pustolovom Robertom Dacešinom zavirićemo u najzabačenije dijelove svijeta.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.