Hrvatska

Milanović: Turudić je probisvjet, Plenković terorista i diktator

  • Izvor: Agencije
  • 07.02.2024. 15:46

Ivan Turudić postao je novi šef DORH-a. Hrvatski sabor ga je danas izglasao sa 78 glasova za, 60 protiv i dva suzdržana.

Opozicija, koja je nakon glasovanja o Turudiću napustila sjednicu, prije toga je, na poziv Peđe Grbina (SDP), minutom šutnje "odala počast hrvatskom pravosuđu".

Nakon izbora Turudića oglasio se predsjednik Zoran Milanović. Rekao je kako nije čuo za Plenkovićevu poruku DORH-u, ali da "će dobiti i on od nekoga poruku":

"Često na proljeće rijeka pravde dođe. Ja sam poslao dokumente, a pismo", naveo je i doda da je cijela rasprava bila farsa.

"Cijeli HDZ je jednoglasno izabrao ovog probisvjeta. Ovo je prvi put od druga Tita da partija bira glavnog državnog tužioca", rekao je.


Еpidemija morbila u Bijeljini

Еpidemija morbila u Bijeljini

Nazvao je USKOK-ovu optuženicu Josipu Pleslić, bivšu Rimac, koja je s Turudićem razmjenjivala poruke - "Madame de Pompadour".

"Onda se ogradio sa sedmočlanim komitetom HDZ-a koji je jednoglasno izabrao tog probisvjeta i na kraju se okružio cijelom partijom. Ovo je protiv put od Tita da partija odlučuje o čovjeku koji hapsi i zatvara. Ovo je nacionalna katastrofa", dodao je.

"Ja sam poslao dokument koji jasno ogovori o kakvom se čovjeku radi. Cijele ove prepiske između madam i Turudića je ustvari višak. Hvala Bogu što su to objavili i to ukazuje da je on osoba koja je trebala biti od interesa DORH-a. I sada se kao argument izvlači zašto neko nije reagovao 2015. Pa zato što sam ja bio premijer, a ne terorista, diktator. Pa ne možeš DORH-u narediti da pokrene postupak", rekao je.

"Javnost bi, da je to zabranjeno, bila prikraćena za saznanja o kakvim vucibatinama imamo posla. I sad bi to zabranili. Kao zadnja kriminalna vucibatina krećeš se s čovjekom koji je pod istragom. Ti se s njim nalaziš da mu čestitaš što? Badnjak? Kinesku novu godinu? Govorim o sastancima sa Zdravkom Mamićem", pojasnio je.


Vanja Vuković uhapšen zbog prijetnji svjedoku u predmetu ubistva Radenka Bašića

Vanja Vuković uhapšen zbog prijetnji svjedoku u predmetu ubistva Radenka Bašića

On je pozvao na otpor, kako je rekao, "ugnjetavačima".

"Pozivam na otpor ugnjetavačima. Po Plenkoviću se to ne bi trebalo objaviti, a ovo je informacija koju javnost mora znati", naveo je i ponovio da će kao predsjednik pomilovati svakoga ko bude osuđen zbog tog zakona o curenju informacija.

Kaže da je za njega neprijatelj države ko god je glasao za ovo.

"Tko god je glasao za ovo, za mene je neprijatelj države. Kopajte dalje, od mene podatke više nećete dobiti, ja sam dao ono što je od kapitalnog javnog interesa. Plenković je juče te papire vratio meni. Vi sad imate saznanje o činjenicama... Šta je on napravio o svemu tome? Nazvao je Turudića... Ta državna institucija, DORH, ima dosta saznanja o Turudiću koje su takve prirode da nikad nisu doveli do istrage. Plenkovićev interes je da onemogući ovakva curenja", dodao je.

"Plenkovića peče što je ovo izašlo dva dana prije odluke. Turudić je virulentan, epidemiološki opasan", rekao je.

"Sada premijer očajava jer sam mu to javio dva dana prije, pa što onda. Ne može sigurnosna procjena biti dokaz da je neko ispravan. To je kao da neko dođe sa zdravim nalazima, a pljuje krv. Na to Plenković zatvara oči. Ja mu samo mogu reći da mu rijeke pravde dolaze", rekao je.

Kako kaže hrvatski predsjednik, o Turudiću dosta saznanja ima i DORH.

"DORH ima dosta saznanja o Turudiću i ova bitanga im dolazi za šefa, a njegov interes je da prokopa te arhive i vidi ima li njega tute. Plenkovićev interes je da spriječi curenje ovakvih informacije da javnost ne vidi s kakvom ništarijom ima posla. Ljudima u DORH-u dolazi čovjek prema kojem imaju prezir. On je jedini sudija koji se ponaša tako. Poruka onih 78 klateža koji je uz HDZ- radite protiv Hrvatske. Sada imamo zakon koji želi spriječiti da ne vidimo kakve se seljačine i muljatori vrte uz vlast. On radi s ljudima iz stranke za stranku, pa toga je bilo još krajem 80-ih kada je gojenac išao po ljetnim školama kumrovečke škole. Za vrijeme Tuđmana to prestaje, a nakon Račana i Sanadera to nestaje. Poslije nikome to nije palo na pamet da bilo koga povezanog s političkom strankom postavi na takvo mjesto", kaže.


Zbog čega muškarci nađu ljubavnicu?

Zbog čega muškarci nađu ljubavnicu?

"Ovo je toliki očajnički potez jednog nasilja, nasilnog muzgavca. Da smo u bilo kojem postupku monitoringa ili pregovora, ovo bi nas koštalo ulaska u ЕU. Ovo je najniža tačka hrvatskog političkog života otkad se ja bavim politikom, a to je od 2004.", naveo je.

"Muzgavac prijeti DORH-u, novinarima u vidu nećemo vas utamničiti, ali ćemo ubiti boga u vama dok nam ne date podatke tko vam je dao poruke od madame", kaže.

Pratite nas i putem Vibera